Oyuncaklardan İlham Alan Anaokulları

Kolombiya'da, El Equipo de Mazzanti tarafından tasarlanan 21 yeni anaokulu, sonsuz sayıda farklı şekilde düzenlenebilen prefabrik bloklardan inşa edildi.

Fotoğraflar: Alejandro Arango

El Equipo Mazzanti, Kolombiya’da gerçekleşen kültürel ve sosyal rönesans ile bağlantılı birçok çalışmayı tasarlayan ve diğer genç profesyoneller ile işbirlikleri yapan bir tasarım ofisi. El Equipo Mazzanti’nin Plan:B ile tasarladığı pek çok proje (Pan-American Games’in çatı ile örtülü stadyumu, Parque España’nın kütüphanesi, Pies Descalzos Okulu) kamu yapısının niteliğini eşitlikçi toplumsal kalkınmada temel bir rol olarak gören etik bir yaklaşımı yansıtan yapılar olarak tanınır hale geldi.

Bu nedenle El Equipo de Mazzanti, bir mimarlık pratiği değil, daha ziyade kamu politikaları, ve hayırseverlik fonlarıyla ilgili son derece karmaşık süreçlerle başa çıkabilecek uzman ve işbirlikçilerden oluşan akışkan bir topluluk. Sekiz farklı belediyede altı binin üzerinde çocuğu alacak, Centros de Desarrollo Infantil olarak adlandırılan bu anaokulları, özellikle yoksul mahallelerde, erken çocukluk için yeni öğretim uygulamaları ile bir deney sürecinin parçası. Form ve hacimlerin bir araya getirilmesi (oyuncaklarda olduğu gibi) bu merkezlerin sınırlarını çiziyor. Yapıların her biri, tıpkı çocukların bina içinde oynadığı ve birbirine bağladığı tahtalar gibi, bir dizi bloktan oluşuyor.her anaokulunun planındaki değişimler ve aynı olan unsurlar arasındaki denge, çok sayıda bina üretme ihtiyacına yönelik somut ve akıllı bir yanıt.

Tek blok yapım tekniği, bir dizi prototip yapımı sonrası geliştirilmiş. Bloklar, betonla kaplı prefabrik çelik panellerden yapılmış. Ardından bakım ve temizliği kolaylaştırmak için silikonlu su geçirmez kılıf ve sırlı seramik parçaları eklenmiş. Planda ve kesitte, her bir modülün formu ana tabana temas eden iki özdeş yamuk şeklinde. Bu geometri, elemanların kolaylıkla birleştirilip eşleşmesine ve gerektiğinde, daha basit küp şeklinde banyolar veya çocukların güneşten veya sağanak yağmurdan korunabilecekleri büyük gölgelikler gibi yardımcı bileşenlerin eklenmesine olanak sağlıyor. İç donanımlara ve farklı olası birikmelere bağlı olarak bloklar, kreşler, sınıflar, idari ofisler, spor salonları, mutfaklar ve kantinler barındırabiliyor.

Her merkezin küçük çocuklar için sekiz anaokulu odası ve biraz daha büyük çocuklar için yine sekiz odası bulunuyor. Yapının çevresi içinde yer alan boş ve dolaşım alanları, öğrenmenin sadece özel derslerde değil, dışarıdaki oyunlarla gerçekleştirildiği bir eğitim ortamının yaratılmasında önemli rol oynuyor.

Mazzanti’nin diğer projelerinde olduğu gibi, avlu ve bazı hacimler yerel sakinlerin kullanımına açık kullanılıyor, böylece okul saatleri dışında farklı etkinliklere ev sahipliği yapılabiliyor. Henüz tamamlanmış 21 anaokulu, bu genel düşüncenin etkisini ve cömertliğini gösteriyor, ki bu da birçok merkezin kendini tekrar etmeden, daha düşük maliyetle gerçekleştirebilmesini mümkün kılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın