Otoban Üstü Spor Alanı

Moederscheimmoonen Architects, Hollanda’nın Schiedam ve Delft şehirleri arasında yer alan otobanın üstünde, spor ve rekreasyon parkı tasarladı.

Tasarım, A4 otoyolunun genişletilmesi kararıyla iki kentin birbirinden iyice ayrılması sorununa karşı geliştirilen, iki tarafı spor ve yeşil alan ile birbirine bağlayan bütünleştirici bir çözüm. Başta, tünel ve otoban iki komşu yerleşim alanı arasında bir bariyer oluşturmuş. Tünelin üstünde park ve spor alanları yapmak bu iki alan arasında kopan bağlantıyı geri vermiş.

Tasarım, tünelin her iki yanında beton gölgelik strüktürler içeriyor. Bu strüktürler spor tesisleri için büyük bir alan yaratırken, alt kısımlarında da araba park yeri ve atletizm, beyzbol, kriket gibi iç mekan spor aktiviteleri için alan yaratıyor. Ana bina, parkın kalbinde, yükseltilmiş spor alanlarının arasında konumlandırılmış. Böylelikle çevresindeki spor aktiviteleriyle doğrudan bir ilişki kuruyor. Bina, bir spor salonu, soyunma odaları, dans ve bale odaları ile teraslı büyük yeme içme alanlarını içeriyor.

Yayla şeklini alan teras, binanın farklı katlarında, farklı cadde seviyeleri arasında geçiş bölgesi oluşturuyor. Binanın genel tasarımında, katman katman olan doğanın karmaşıklığına vurgu yapan yeşil çatı ve teras güneşliklerin görünürlüğü ön plana çıkıyor.

Otobanın 6 metre üzerinde yer alan bu yeni spor alanının etrafı aynı zamanda, Avrupa’nın en büyük tuvallerinden biriyle sarılı. Mimarlar, mimarlık, endüstriyel tasarım için dokuma kumaş tasarlayan ve üreten Lace Fence isimli bir ofis ile birlikte, 8.500 metrekareyi aşan, 1,6 milyon “piksel”den oluşan çitler tasarlamışlar. Çitler, yükseltilmiş alanlarda güvenliği sağlamakla birlikte rüzgarın negatif etkilerini de azaltıyor. Çitlerdeki pikseller, şeffaflık, geçirgenlik ve hayalgücüne güçlü bir vurgu yapıyor. Projenin temaları olan “doğa”, “spor”, “bağlantılar” ve “enerji”yi birleştiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın