Orhangazi Meydanı Yarışması Sonuçlandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması"nın sonuçları belli oldu. Sonuçlara göre ödül kazanan ekipler şu şekilde sıralanıyor:

Birincilik Ödülü:

Kadir Uyanık
Doğan Zafer Ertürk
Emel Birer
Ali Kemal Terlemez
Orkan Zeynel Güzelce

İkincilik Ödülü:

Nevzat Oğuz Özer
Yasemen Say Özer
İlhan Aydın Meltem

Üçüncülük Ödülü:

Ervin Garip
Banu Garip

1- Mansiyon:

Ümit Tarık Yaşar
Nilüfer Çalışkan

2-Mansiyon:

Serkan Sınmaz
Ebru Bayram Sınmaz

3- Mansiyon:

Ahmet Oktan Nalbantoğlu
Mehmet Ufuk Ertem
Tuğba Akyol
Sevgi Çalı
Alper Tüfekçioğlu
Koray Kalay
Gizem Karabay
Gözde Ünver

4- Mansiyon:

Seda Yöntem
Barış Ekmekçi
Münire Sağat
Nuri Cihan Kayaçetin
Buğra Tekin
Mert Ayaroğlu

5- Mansiyon:

Ahmet Çorapçıoğlu
Ali Çalışkan

Satın Alma:

1: Nimet Aydın
Kezban Düzbağ
Nalan Aygül

2: Yasin Çağatay Seçkin
Tolga Sayın
Nazire Papatya Seçkin
Ebru Firidin Özgür

3: Çağdaş Saydam
Ömer Devrim Aksoyak
Ahmetcan Alpan

4: Rıdvan Emre Öztürk

5: Özkan Karababa
Ata Kurt

Konuyla ilgili olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından internet sitelerinde yapılan açıklama şu şekilde:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri Orhangazi Meydanı’nın yeniden dizaynına yönelik proje yarışmasında birinci olan eser, jürinin oybirliğiyle seçildi. Başkan Altepe, Orhangazi Meydanı’nı günümüz şartlarına uygun, daha çağdaş ve vizyoner bir bölge haline getirmek istediklerini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi, zamanın olumsuz etkileriyle görsel ve fonksiyonel bozulmalar yaşanan meydanı yakın çevresiyle birlikte tarihi kimliğine ve vatandaşların ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde yeniden düzenlenmesi amacıyla proje yarışması düzenlemişti. Şehir kimliği açısından çok büyük önem taşıyan meydanın projelendirme sürecinde farklı bakış açılarının değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen ‘Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması’na toplam 61 eser katıldı. Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk’ün başkanlığındaki alanında uzman isimlerden oluşan jüri, 2 gün süren değerlendirmenin ardından birinci projeyi oybirliğiyle seçti.

Bursa’nın buluşma noktası

Dereceye giren projelerin kamuoyuna duyurulması amacıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi Müzeyyen Senar Sergi Salonu’nda düzenlenen toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 61 projenin katıldığı yarışmada birinci olan eserin oy birliğiyle seçilmesinin ne kadar doğru bir iş yaptıklarının göstergesi olduğunu söyledi. Orhangazi Meydanı’nın yine 1985 yılında düzenlenen bir yarışma projesinin uygulanması sonucu bugünkü şeklini altığını ifade eden Başkan Altepe, “Ancak zaman içinde meydanın yenilenmesi ihtiyacı hissedildi. Bizde alanında uzman olan herkesin görüşlerine açık bir yarışma düzenleyerek en iyi projeyi Bursa’ya kazandırmak istedik. Ulucami, Kozahan, Orhan Cami ve Tarihi Belediye Binası gibi kent kimliği açısından son derece önemli yapılarla sınırlanan Orhangazi Meydanı, Fidan Han ve Geyve Han arasında yakın bir tarihte düzenlenmiş olan Ertuğrul Bey Meydanı haricinde, tarihi kent merkezindeki tek büyük açık alanı olma özelliği taşıyor. Yerli ve yabancı turistlerin de en uğrak yeri olan bu bölgenin daha vizyoner, modern ve herkesin gezmekten sevk alacağı bir bölge olmasını istiyoruz. Yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine ve jürimize katkıları nedeniyle teşekkür ediyorum” dedi.

Bursa’nın kentsel belleğine dokunduk

Bursa’nın kentsel belleğinde önemli bir yeri olan Orhangazi Meydanı’nda uygulanması düşünülen projeyi yarışmaya açtıkları için Başkan Altepe’ye teşekkür eden Jüri Başkanı Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, “Jüri olarak kentsel belleğe dokunma fırsatı verilmesi jüri olarak bizleri gururlandırdı” dedi. Her projenin kendine göre eksileri ve artıları bulunduğunu dile getiren Akıncıtürk, birinci olan projenin ise oybirliğiyle seçildiğini söyledi.

Ödül töreni 14 Mart’ta

Değerlendirmeler sonucunda Kadir Uyanık, Doğan Zafer Ertürk- Emel Birer, Ali Kemal Terlemez ve Orkan Zeynel Güzelce tarafından hazırlanan proje birinci oldu. Nevzat Oğuz Özer, Yasemen Say Özer ve İlhan Aydın Meltem’in hazırladığı proje ikinci olurken, Ervin Garip ve Banu Garip’in hazırladığı proje de üçüncü oldu. Ayrıca 5 eser mansiyona layık görülürken, 5 eser de satın almaya değer görüldü. Yarışmaya katılan tüm eserler 5-14 Mart tarihleri arasında Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde sergilenecek ve ödül töreni ve kolokyum ise 14 Mart’ta aynı yerde gerçekleştirilecek.”

Etiketler

Bir yanıt yazın