Opera Binası 3,5 Yılda Bitecek

İzmir'in simge yapılarından biri olması beklenen, İzmir Opera Binası'nın ihalesi 15 Aralık Perşembe günü yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılında yapılan yarışmanın birincisi projenin inşaatına 2017 yılında başlayacak.

İzmir, Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi’nden sonra bir başka nitelikli kültür ve sanat mekanı ve kentte simge olacak bir yapıya kavuşak. Büyükşehir Belediyesi’nin 2010 yılında gerçekleştirdiği ulusal mimari proje yarışması yöntemi ile elde edilen ve 2012 yılında imzalanan sözleşme ile uygulama projesinin çizimine başlanan opera binası uzun sürecin sonunda ihale aşamasına geldi. Yüksek Mimar Mehmet Kütükçüoğlu ile Yüksek Mimar Ertuğ Uçar’ın birinci olan projesi kapsamında binada 1435 kullanıcı kapasiteli ana salon ve sahnesi, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi ile prova salonları, opera bölümü, bale bölümü yer alacak. Toplam 73 bin 800 metrekarelik inşaat alanına sahip olan tesiste 350 seyirci kapasiteli avlu, açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araçlık otopark bulunacak.

Karşıyaka Mavişehir girişine yapılacak İzmir Opera Binası’nın ihalesi 15 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek. Opera binası, otopark ve çevre düzenlemesini kapsayan ihale şartnamesine göre inşaat, yer tesliminden itibaren 1350 günde tamamlanacak. Buna göre 2017 yılı içinde başlayacak İzmir Opera Binası inşaatı zamanında tamamlanırsa 2020 yılının ortalarında bitecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapının, Cumhuriyet tarihinde, “Opera sanatına özel” ilk bina olacağını açıkladı. Başta sahne tasarımı olmak üzere teknik donanım anlamında Avrupa’daki örnekleri arasında öne çıkacağı belirtilen opera binasının fuayesinde kitapçı, opera dükkanı, bistro ve bilet gişesi yer alacak. Fuayenin önünden geçen yol üzerinde otopark, toplu taşım durağı, araba ve taksi cepleri bulunacak. Opera binasına tramvay hattıyla da kolaylıkla ulaşılacak.

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    Merhaba Gürcan Bey,
    Yozgat İl Genel Meclisi İl Özel İdare Binası ve AVM Ulusal Mimari Proje Yarışması hakkında bir haber yapmak istiyorduk zaten, bize bu konuda bilgi verebilirseniz memnun oluruz.

Bir yanıt yazın