OMA, Eski Bir Hapishaneyi Bir Yaşam Alanına Dönüştürüyor

Amsterdam'daki Bijlmerbajes Hapishanesi, OMA + FABRICations'ın dokunuşu ile yeşil ile dost bir yaşam alanına dönüşüyor.

Görseller: Robota, OMA + FABRICations, Frans Parthesius

Amsterdam kent merkezinin büyümesi ile birlikte, eski Bijlmerbajes Hapishanesi’ni çevreleyen alanlar da önem kazandı. Bölgedeki bu gelişmelerden yola çıkan OMA, FABRICations ve LOLA Landscape, hazırlamış oldukları master plan ile bölgedeki mevcut değerleri günün koşullarına uyarlayarak Bijlmerbajes Hapishanesi ve çevresini kültürel değerler taşıyan bir yaşam alanı haline getiriyor.

Ekip tarafından geliştirilen tasarım, hapishane yapısının yaratmış olduğu ada benzeri ayrımları koruyorken, yeni yaya yolları ve bisiklet köprülerinin birimler arasında yarattığı ağ sayesinde 7,5 hektarlık alan boyunca genel ve bütüncül bir birlik yaratılıyor. Alanın büyük bir bölümünü araba girişine müsaade edilmeyecek şekilde planlayan ekip, çalışma boyunca yeşil alanların entegrasyonu ve kamusal alanlar üzerinde yoğunlaştı.

Mevcut yapılarda kullanılan malzemelerin yeniden değerlendirilmesi, projenin önemli detaylarından biri. Kompleksteki duvarlardan elde edilecek maddelerin, yeni konut birimlerinde kaplama olarak kullanılması ile projede süresince gerçekleşecek genel atık üretiminin minimize edilmesi amaçlanıyor. Hapishane parmaklıkları ve hücre kapıları ise, yaya köprüleri üzerinde yeniden hayat bulacak.

Projenin inşaat sürecine 2018 yılının başlarında geçilmesi planlanıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın