Olafur Eliasson’ın “Gökkuşağı Panoramanız” Çalışması Farklı Deneyimler Yaşatmayı Hedefliyor

Danimarka'nın ikinci büyük kenti Aarhus'ta yer alan ARoS Aarhus Sanat Müzesi, daima renk değiştiren şeffaf bir gökkuşağı halkası ile taçlandırıldı.

Olafur Eliasson, “Gökkuşağı Panoramanız” adını verdiği tasarımında, Dante’nin İlahi Komedya’sındaki iç içe 9 daireden oluşan cehenneme öykünmüş. Çatının üstünde bulunan dairesel eklenti, ışığa doğru yolculuğu simgeliyor. 52 m’lik bir çapa sahip, 150 m uzunluğundaki yürüme alanına çatı katından giriş yapılıyor. Renk çeşitliliği, iki şeffaf levha arasına 6 renkli plaka yerleştirilerek gerçekleştirilmiş. Yavaş bir şekilde değişen renkleriyle dairesel yürüyüş alanı, şehrin manzarasına, adeta görsel bir saat getiriyor.

Eliasson, tüm şehri aktif bir deneyim alanı olarak kullanarak, çağdaş sanat ile mimari arasındaki ayrımı belirsizleştirmeye çalışmış. Mimarın iç ve dış mekanları bir araya getirme amacı doğrultusunda, retinal deneyimi güçlendirme adına şiddetini farklı tonlar ve güneş ışığının değişik seviyelerinden alan doğal ışıklandırmadan faydalanılmış. Geceleri ise, alan içeriden, zeminden aydınlatılarak, şehrin yol göstericisi oluyor.


Panorama Platformunun Müze Binası ile İlişkisi


Yürüyüş Alanı, Kullanıcılarına Şehre Dair Farklı Bakış Açıları Sunuyor

Eliasson ise tasarımını: “Gökkuşağı Panoramanız’ı bir beklenti makinesi olarak görebilirsiniz. ARoS’a girmeden, yürüyüş alanına ulaşmadan önce dahi şehri renkli bir çerçeveden, beklenen bakış açısından görmek mümkün. Sokaktan bakıldığındaki beklentilerinizle, alana ulaşınca ortaya çıkan, sürekli etkileşim halindeki canlı ve mat renkler ile oluşan görüntü ilginç bir şekilde aynı. Şehir ile gökyüzü arasına asılmış bu panorama platformu, manzaranın hissedilmesini sağlayarak, görsel ve duyusal birlikteliği biraraya getirmek için ısrar ediyor. Belki de müze ziyaretiniz sırasında gördüğünüz sanat eserlerinin hatırası, bu deneyime dahil olacaktır.” diyerek tanımlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın