ODTÜ Ormanını Ankara Halkı Adına Koruyoruz

ODTÜ’de Öğretim Elemanları Derneğinin çağrısıyla Konya Yolu-Anadolu Bulvarı Bağlantı Yolu Projesi Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

Öğrencilerin, akademisyenlerin ve 100. Yıl ile Çiğdem Mahalle halkının geniş katılımıyla gerçekleşen toplantıda Rektör Ahmet Acar da bir sunum yaptı. Rektör, ODTÜ ormanını Ankara halkı adına koruduklarını ifade etti.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıya ilgi yoğundu. Toplantının yapıldığı U3 Amfisi öğrenci ve akademisyenlerle doldu. Ulaşım ve Şehir Planlama Uzmanı Erhan Öncü, Ankara’da Yeşilden Geçirilen Yollar adlı sunumu yaptı.

YOL OLURSA NE OLUR?

Sunumda Ankara’da yeşil alandan geçirilen 3 temel yol projesi (Anadolu Bulvarı-Konya Yolu bağlantısı, Eskişehir Yolu’na paralel ODTÜ projesi, A.O.Ç yol projesi) olduğunu belirten Öncü, büyükşehirlerde trafik sorununun yeni karayolları ile değil, metro ve hafif raylı sistemlerin arttırılmasıyla sağlanabileceğini söyledi. Tartışmaları süren bağlantı yolunun tamamlanmasının egzoz gazlarının mahalleye dolmasına neden olacağını belirten Öncü, Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı proje tanıtım filmlerinde yer alan yeşillikli modern şehir görüntüsünün de gerçeği yansıtmadığını söyledi. Önce, gerçekte devasa köprülerle 100. Yıl ve Çiğdem Mahallelerinin köprü altı mekanlara dönüştürüleceğini ifade etti.

Aynı zamanda 100. Yıl Mahallesi sakini olan ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İnci Gökmen ise rektörlüğün tutumunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Evinin A4 kapısına ve inşaata çok yakın olduğunu anlatan Gökmen, sürekli polis araçlarının beklediğini aktardı.

ODTÜ Şehir Bölge Planlama Eski Araştırma Görevlisi Mehmet Penbecioğlu da, “Planlama rant dağıtmak değildir. Planlanan yerde ne kadar rıza alındığıyla ilişkilidir. Öğrencilerin rızası alınarak bu proje gerçekleştirmeliydi” dedi. 100. Yıl Mahallesi’nde oturan Özden Tüzmen adlı vatandaş da, projede rektörlüğün sadece ODTÜ’yü korumaya dönük bir tutum benimsemesini eleştirdi. Tüzmen mahalle halkının yanında olan akademisyenlere teşekkür etti.

ÇUKURAMBAR ÖRNEĞİ

Şehir Planlacıları Odası eski Genel Başkanı ve ODTÜ Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Tarık Şengül, Ankara’nın kentleşme ve ulaşım planlaması olmadığına dikkat çekti. Belediye yönetiminin keyfi kararlarıyla baş etmekte zorlandıklarını ifade eden Şengül, her ne yapsa problem olan bir anlayışla karşı karşıya olunduğunu söyledi. 100. Yıl bölgesinde bir dönüşümün gerçekleştiğini, Çukurambar’da yapılan gökdelenlerin benzerlerinin buraya da dikilmek istendiğini belirten Şengül, bu sürecin ODTÜ’yü de etkileyeceğini anlattı.

REKTÖR: TÜNEL BİR KAZANIMDIR

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, Bilkent tarafından yapılması planlanan ikinci yolun kampüsten tünel şeklinde geçecek olmasını bir kazanım olarak niteledi. Araziye dair bir mülkiyet duygularının olmadığını söyleyen Acar, bölgeyi Ankara halkı için bir yeşil alan olarak korumaları gerektiğini ifade etti. İnşaatına başlanan tartışmalı bağlantı yolunun ise 1990’ların başından beri planlandığını hatırlatan Acar, bu yolu istemediklerini, ancak şu aşamada “hayır” da diyemeyeceklerini söyledi. Acar, üstü kapalı bir şekilde hükümet ve belediye tarafından baskı altında tutulduklarını anlattı.

YARGI İŞLEVSİZ HALE GETİRİLİYOR

Avukat Fevzi Özlüer, geçmişte Akay ve Kuğulu kavşaklarının yok hükmünde olmasına rağmen inşa edilmesini, mahkemeye taşınmasına rağmen 35 günde katlı kavşak yapılmasını hatırlattı. Özlüer, Büyükşehir Belediyesinin bu tutumunun yargı kararlarını işlevsiz hale getirme amaçlı olduğunu söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın