Müze Değil Anma Mekanı

Japonya'daki turuna devam eden Erenalp Saltık, kentler ve anma mekanları hakkında bilgi vermeye devam ediyor.

Arkitera Gezgini’nin Hiroşima’dan sonraki durağı Nagasaki’ydi. İkinci Dünya Savaşı’ndan önce ülkenin en önemli ticaret kentlerinden biri olan Nagasaki, savaş sırasında atılan atom bombasından büyük hasar görmüş ancak bölgenin dağlık topografyası bombanın etkisinin beklenenden az olmasını sağlamış.

Patlamanın olduğu alanı ziyaret eden Erenalp, savaş sonrasında inşa edilen Barış Parkı’nda savaşın acılarını ve barışı simgeleyen çeşitli ülkelerden gönderilmiş heykellerin sergilendiğini belirtiyor. Bu eserler arasında Türkiye’den Eşber Karayalçın’ın “Sonsuz” adlı heykeli de yer alıyor. Daha sonra Atom Bombası Müzesi’ni gezen Erenalp müzenin içeriğinin yanı sıra mimari özelliklerine dair de bilgiler veriyor.

Kentteki gezisinde atom bombası felaketi kurbanları için inşa edilmiş Nagasaki National Peace Memorial Hall’u ziyaret eden Erenalp bu mekanı “müze değil; gerçek anlamıyla bir anma mekanı” olarak tarifliyor. Burada ziyaretçilerin sadece dua edebilecekleri, her şeyden uzaklaşıp his ve hatıralara odaklanabilecekleri bir mekanın yaratılması amaçlanmış. Yapının pek çok elemanı atom bombası felaketinde hayatını kaybedenlere referans veriyor. Mesela Remembrance Hall’da savaşta susuzluktan ölenler için inşa edilmiş bir havuz bulunuyor ve bu havuz ölenlerin sayısına ithafen de 70 bin fiber ışıkla aydınlatılıyor.

Bugünlerde yolculuğuna Tokyo’da devam eden Erenalp, gezisinin detaylarını sosyal medya hesaplarında (T, F, I) ve seyahat bursu blogunda paylaşıyor, takipte kalın!

Etiketler

Bir yanıt yazın