“Modası Geçen Değil, Model Olan İzmir”

Başkan Aziz Kocaoğlu, 26 akademisyen ve araştırmacının hazırladığı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerini içeren "İzmir Modeli" kitabını tanıttı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son 15 yıldaki uygulamaları, 26 kişilik akademisyen ve araştırmacı grubu tarafından “İzmir Modeli” adı altında kitaplaştırıldı. Kitabın tanıtım toplantısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Aziz Kocaoğlu tanıtımda, “Biz bu hikayeyi birlikte yazdık. İzmirli hemşehrilerimizden aldığımız güçle, tüm emek ve enerjimizi, bu kenti ayağa kaldırmak için kullandık. Karşımıza çıkan engellere rağmen yılmadık, yıkılmadık. Herkesin yaşamak için can attığı bir kent haline getirdik. ‘Modası geçen’ değil ‘model olan’ bir İzmir yarattık. Popülizmden uzak ahlaklı bir belediye olmayı birinci koşul gördük” ifadelerini kullandı.

Başkan Kocaoğlu, İzmir Modeli’nin Türkiye’deki yerel yönetim anlayışına yeni soluk getirdiğini vurguladı, “İzmir Modeli aslında sonuç değil, başlangıç. Türkiye için bir umut. İzmir’den güzel ülkeme bir çağrı. İstiyoruz ki, Türkiye ‘İzmir gibi’ olsun” dedi.

İzmir Modeli’ni ciltler dolusu yayın haline getiren ekibin lideri Prof.Dr. İlhan Tekeli de, “İzmir, son yıllarda yarattığı yaşam kalitesi ile Türkiye’de dikkatleri üzerine topladı. Bu kent herkesin gözlerini kamaştırıyor. Eğer Türkiye demokrasisi bir kriz içindeyse, demokrasimizi birinci kalite bir demokrasi haline getirmek istiyorsak, İzmir Modeli çok önemli bir başlangıç” dedi. Çalışmada Başkan Aziz Kocaoğlu’nun üç dönemini somut olarak ele aldıklarını dile getiren Tekeli şöyle devam etti:

“Bu model yerel yönetimler üzeriden kurulduğu için, yerel demokrasiyi güçlendirmeyi hedefliyor. Yaşam kalitesi, katılımcılık, yenilikçilik, sürdürülebilirlik değerleri üzerinde oturuyor. Model bir muhalif belediye olarak başarılı olabilmenin anahtarını veriyor.”

‘Yaşam Kalitesi’, ‘Yönetişim ve Katılım’, ‘Yenilikçilik’ ve ‘Sürdürülebilirlik’ olarak belirlenen bu ortak kavramlar altında, 20 alt başlığın değerlendirilmesiyle ortaya çıkan model önerisi, 5 kitapta anlatılıyor. İlhan Tekeli, bu 5 kitaptaki yaklaşım ve değerlendirmelerden hareketle, İzmir Modeli çalışmalarının iki temel ürünü olan; İzmir Modeli İzmir İçin Demokratik Bir Belediyecilik Modeli Önerisi ve İzmir Belediyeciliğinde 2004-2018 Döneminin Öyküsü kitaplarını kaleme aldı. İdeal durumda bu görgül ve normatif İzmir Modelleri’ni oluşturulan kitapların, ilk taslakları 3 Mart 2018 ve 28 Mayıs 2018 tarihlerinde toplanan çalıştaylarda tartışmaya açıldı ve her iki kitaba son halinin verilmesi sağlandı. Bir yıl, dört ay süren çalışmalar sırasında, toplam 31 çalıştay ya da çok sayıda kişinin katıldığı toplantılar yapıldı ve bu toplantılara belediye bürokrasisinden 89, belediye dışındaki akademisyenler, uzmanlar ve ilgililerden 78 ayrı kişi katıldı. Ortaya çıkan ürün, onların katkılarını içeriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın