Powerhouse Brattørkaia

Norveç’in Trondheim kentinde Snøhetta tarafından tasarlanan Powerhouse Brattørkaia, dünyanın en kuzeyinde yer alan pozitif enerjili yapı olma özelliğini taşıyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü’ne göre küresel sanayi faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ve ısıyı tutan gazların yüzde kırkının enerji ve inşaat sektörü kaynaklı olduğunu belirten Snøhetta ekibi, iklim krizinin büyümesi ile, yapıları duyarlı bir şekilde inşa edebilmenin yollarını aradıklarını ifade ediyor. Bu kaygılar etrafında sürdürülebilirlik kavramına odaklanılarak tasarlanan ve çalışma alanlarına ev sahipliği yapan 18.000 m²’lik Powerhouse Brattørkaia, kendi enerjisini üretebiliyor.

Güneş enerjisi için optimal koşulları sunabilecek şekilde tasarlanan eğimli çatısı ve terası ile bu yenilikçi yapı, tükettiği elektrik enerjisinden daha fazlasını üretebiliyor ve komşu yapıların, elektrikli araçların ve teknelerin de enerji ihtiyacını karşılıyor. Bu özelliği ile kent için bir “santral” görevi üstlenen bina, eğimli çatısında yer alan 3.000 m²’lik paneller sayesinde yıl boyunca 500.000 kWh enerji üretiyor.

Yapıyı enerji bakımından verimli kılan nitelikler bununla sınırlı değil. Yenilikçi uygulamalar ile donatılmış projede izlenen “sıvı ışık” konsepti ile aydınlatma sistemi, yapı içerisindeki hareketliliğe uyum sağlıyor ve yapıdaki faaliyetler doğrultusunda aydınlatmanın derecesi ayarlanıyor. Bu müdahalenin, iç mekanda gün ışığından maksimum fayda sağlayan mimari çözümler ile birlikte kurgulanması ile Powerhouse Brattørkaia’da tüketilen enerji miktarı, benzer hacme sahip standart bir ofis yapısının tüketimine kıyasla yarıya iniyor.

Binanın tasarımı, üç temel amaca hizmet ediyor: binanın üretebileceği temiz enerji miktarını maksimum seviyeye çıkarmak, binada kullanılan enerjiyi en aza indirmek ve kent sakinlerine iç açıcı mekanlar sunmak.

Snøhetta’nın kurucusu Kjetil Trædal Thorsen, “Form, işlevi izler” yerine “form, çevreyi izler” yaklaşımı ile hareket edilmesi gerektiğini savunurken, günümüzün tasarım düşüncesinin çevresel kaygılar üzerine şekillenmesi gerektiğini belirtiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın