Mimarlık Öğrencilerine Uygulamalı İstanbul Dersleri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri “Kent, Kültür ve Toplum” dersi kapsamında teorik ve uygulamalı çalışmalar yapmak üzere İstanbul’a geldiler.

“İstanbul Dersleri” adıyla 2015 yılından beri sürdürülen akademik program çerçevesinde Mimarlık öğrencilerine dersin yürütücüsü olan Dr.Öğr. Üyesi Saim Can Beritan eşlik etti. Planlanan etkinlik dâhilinde; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Belediyeler Birliği, Arkitera Mimarlık Merkezi, İş Sanat Kültür Merkezi, Akbank Sanat ve Tasarım Atölyesi Kadıköy ziyaret edildi.

Programın ilk ayağı İş Sanat Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. OMÜ Mimarlık öğrencileri, yeni nesil mimarlığın önde gelen isimlerinden Pekin merkezli yenilikçi mimarlık ofisi MAD Architects’in kurucusu Ma Yansong’un konferansına katıldı. “Doğayı İnşa Etmek” başlıklı sunumu ile Ma Yansong, doğa ve mimarlık arasında kurguladığı ilişkiyi ve doğadan nasıl ilham aldığını anlattı. Konuşmanın ardından OMÜ Mimarlık Bölümü öğrecileri Ma Yansong’a çeşitli sorular yöneltti.

“İstanbul Dersleri”nin ikinci gününde 4 farklı programa iştirak edildi. İlk olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bomonti Yerleşkesi’nde Prof.Dr. Kaan H. Ökten’in “Varlık ve Zaman” konulu dersine katılımın ardından yine Bomonti’de bulunan ve 2015 yılında kültür kampüsüne dönüştürülen tarihî fabrika alanı ve içerisinde yer alan Ara Güler Müzesi ziyaret edildi. Akabinde Marmara Belediyeler Birliği’nin Eminönü’ndeki tarihî binasında; şehircilik ve yerellik konularının duayen isimlerinden Prof.Dr. Ruşen Keleş’in “Şehir Konuşmaları” temalı konferansına katılım sağlandı. İkinci günün son programında ise mimarlık dünyasının önemli temsilcilerinden Han Tümertekin ve Murat Tabanlıoğlu’nun Beyoğlu Akbank Sanat’taki ÖTE/DE/Kİ Mimarlık sergisine gidildi.

Programın son gününde ise ilk olarak internet üzerinden yayın yapan Türkiye’nin en önemli mimarlık merkezlerinden Arkitera’ya ziyaret gerçekleştirildi. Merkezin Genel Koordinatörü Emine Merdim Yılmaz tarafından mimarlık anlayışının uluslararası düzeyde nereye gittiğine yönelik öğrencilere bilgi aktarıldı. “İstanbul Dersleri” kapsamındaki son durak ise Tasarım Atölyesi Kadıköy idi. Burada Mimar Dr. Ahmet Turan Köksal ve Sanat Tarihçisi Cengiz Özdemir ise şehir ve mimarlık kültürü üzerine konuşma gerçekleştirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın