Mimarlık Almanağı 2015 Yayında!

2015 Mimarlık Almanağı geçmişten biriktirdikleriyle, ne kadar "yeni bir yıl" vadediyor?

2015’te mimarlık camiası çok aşina olmadığı konular ile içli dışlıydı. Gerek yarışmalar gerek etik konular sektörde sürekli ele alındı ve tartışıldı.

Büyük projelerin birbir ortaya çıktığı, uygulanmaya başlandığı yada meşrulaştırıldığı bir yıl geçirdik. Mimarlık camiası da bu sonuçlar karşısında “ne yapılabilir?” sorusuna cevap arama uğraşına girdi. Etrafta daha fazla sorunun ve tartışmanın olduğu bir 2015’i geride bırakırken göze çarpan birkaç başlığa bakmakta fayda var.

Kamusal ve Büyük

2015, iktidarın “büyük” oynadığı bir diğer yıl oldu. Yassıada’da başlayan süreç, Beyazıd Meydanı için yeni projeler, Şile’de yeni bir dolgu alanı, Saraçoğlu Mahallesi gibi konular yeni birer muhalefet zemini oluşturdu.

Yarışmalar Tüm Yıl Konuşuldu

2015’te Türkiye’de toplam 21 yarışma açıldı. Yarışmalar, süreçleri ve sonuçları ile 2015 mimarlık gündeminin en çok konuşulan konuları arasına girdi. Bazı yarışmalar yoğun katılımcı sayısı ve TMMOB Mimarlar Odası’nın “katılmayın” çağrısı ile ilgi odağı olurken bazıları Türkiye’de daha önce çok az ele alınmış tipolojileri ele almasıyla dikkat çekti.

Restorasyon Hep Gündem Konusu Oldu

Restorasyon hataları Türkiye için yeni bir gündem konusu değil. Bu yıl da deftere yenileri eklendi demek yerinde olacaktır.

Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki basamaklar ve oturakların orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilmesi 2015’in en çok konuşulan konularından biri olmuştu. Mimarlık camiasında da oldukça yer bulan tartışma restorasyon anlamında tek gündem maddesi değildi. 

Şile Kalesi restorasyonunun tamamlanmasının ardından da özellikle sosyal medya üzerinden tartışmalar başladı. Yıkıntı haline gelen Cenevizlilerden kalma 2000 yıllık tarihi kale, restorasyonun ardından “sünger bob”a benzetildi.

Bu yılın gündemine oturan ve sıkça tartışılan, konuşulan başlıkları http://www.mimarlikalmanagi.com/2015 adresinden takip edebilir, http://www.mimarlikalmanagi.com/ adresinden ise 2011 yıllından itibaren tüm almanakları inceleyebilirsiniz.

İlk imaj Uğur Ceylan’a aittir, izinsiz kullanılamaz.

Etiketler

Bir yanıt yazın