Mimarlara Oyun Destesi

Mimarlık üzerine basılı yayın yapan İspanyol yayınevi a+t’nin yeni kart destesi, konut planı çözerken tıkanan zihinleri açmak için oyuncu bir öneri getiriyor.

“50 Konut Kat Planı/50 Housing Floor Plans” destesi yayınevinin ürettiği koleksiyonun ikinci serisi. İlk destesi “50 Şehir Bloğu/50 City Bloks” ismini taşıyan koleksiyon kompakt bir şehri ve nitelikli konut stokunu desteklemeyi amaçlıyor ve buna uğraşırken bunalan mimarların beyin hücrelerini rahatlatıyor.

2000-2017 arasında yapılmış 50 toplu konut projesinin planlarını içeren kartlar, farklı form ve büyüklüklerde konut projelerini; blok ölçeğinde mahremiyet (düşey ve yatay dolaşım, kat sayısı, kattaki konut sayısı), tek konut ölçeğinde ise dışarıya açıklık (cephe açıklığı, dış mekanlar, büyüklük) kriterlerine göre ölçülendiriyor. Bir yüzünde konutun kattaki yerleşimi diğer yüzünde tek konut planı olan kartlara verilen isimler, konut projelerinin formlarına gönderme yapıyor (solucan, baloncuklar, iki altıgen, amip).

Projelerin art arda sayfalara sıralandığı bir kitap yerine, ortaya saçılabilen, duvara iğnelenebilen, ayrı ayrı ele alınabilen kartlar üzerinde olmalar, çizgisel bir kurgudan uzaklaşırken farklı ilişkilenme şekillerine olanak veriyor.

Kart desteleri, yayınevinin toplu konut üzerine 2002’den beri devam eden density serisinin bir parçası.

Etiketler

Bir yanıt yazın