Mimar Gözüyle Gelibolu

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Nevnihal Erdoğan'ın, Mimar-yazar Hikmet Temel Akarsu ile birlikte hazırladığı "Mimar Gözüyle Gelibolu" kitabı Verita Yayıncılıktan çıktı.

Tanıtım metni:

Gelibolu, Türkiye’nin sembol değerler taşıyan tarihi, kültürel, siyasal ve manevi merkezleri arasında en önde gelenlerden; özellikli bir ilçemizdir. Gelibolu, boğazlar su geçiş yolunun stratejik bir noktasında bulunması dolayısıyla tarihin her döneminde önemli uygarlıkların ilgi alanı ve çekişme sahnesi olmuş son derecede ayrıcalıklı ve önemli bir coğrafyada yer alır. Bu konumundan dolayı her dönem imar ve inşa faaliyetleri ile tahkim edilmiş ve bugüne kadar gelebilmiş tarihi kalesi ve çevresinde kurulu pek çok sayıdaki mimari miras unsuru yapı ile birlikte el’an tarihi kent vasfını taşıyan bir konumdadır.

Ancak bulunduğu coğrafyanın sorunsallarından dolayı Gelibolu her dönemde ağır darbeler yemiştir. Deprem bölgelerinin en hareketli fay hatlarından birinin üzerinde bulunması, yüzyıllar boyunca yediği şoklar, savaş ve çarpışmalar, göçler ve istilalar dolayısıyla mimari mirasını korumakta büyük güçlükler çekmiştir. Oysa Gelibolu’nun sahip olduğu anıtsal değerler; kaleler, dini yapılar, çeşmeler, anıtlar, hanlar, hamamların yanı sıra; geleneksel sivil mimari dokusunun korunması, restore edilmesi, geleceğe aktarılması ve mimar titizliğiyle kaydedilmesi de büyük önem taşımaktadır

Etiketler

Bir yanıt yazın