Mies van der Rohe’nin Benzin İstasyonu

2008'de işlevine son verilen, yüksek cam duvarlar ve siyah çelik kolonlar ile çevrili yapı, Ludwig Mies van der Rohe tarafından, 1968 yılında Standard Oil için tasarlandı.

Fotoğraf: Steve Montpetit

Yapı, her ne kadar sıradışı görünse de çoğu insana göre Montreal’in güneydoğusunda bulunan Nun Adası’nın sakinliği içerisindeki benzin istasyonlarından birisiydi.

İşlevine son verildikten sonra, Montreal halkı projeyi yıkmak yerine 2009 yılında miras yapı olduğunu duyurup bir restorasyon kampanyası başlatmıştı. Bazılarının “dünyanın en güzel benzin istasyonu” olarak nitelendirdiği, gençler ve yaşlılara hizmet eden bir toplum ve kültür merkezi için uygun koşulları sağlayan maison des générations olarak düzenlenen yapının restorasyonu nihayetinde tamamlandı.

Fotoğraf: Steve Montpetit

Montreal’li mimarlık ofisi FABG, paslanmış perde duvarın sökülüp restore edilmesi, tuğla işlerinin onarımı, boyama ve yeni jeotermal sistemin kurulumunu kapsayan projeden sorumluydu.

Fotoğraf: Steve Montpetit

Yapıyı çevreleyen asfaltın altındaki yeni jeotermal kuyular, ihtiyaç duyulan enerjinin büyük bölümünü sağlıyor, ayrıca ekipman boyutlarını radikal bir şekilde eksiltip çatıya yerleştirilmesi gereken soğutma kulesi ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.

Fotoğraf: Steve Montpetit

Fotoğraf: Steve Montpetit

Orijinalinde araç bakımı ve satışı için iki farklı cam hacim kullanılıyordu. Yeni durumda ise, daha geniş olan hacim yaşlılar için aktivitelere ayrılırken diğeri gençlere yönelik düzenlenmiş durumda. 

Fotoğraf: Steve Montpetit

İstiflenebilir sandalyeler ve hareketli mobilyalar yapı, ders, parti, oyun veya diğer aktivitelerde kullanıldığında esnekliğe katkıda bulunan unsurlar arasında.

Fotoğraf: Steve Montpetit

Yapının karakteristik özelliklerinden lineer floresan aydınlatma sıraları ise orijinal estetik niyetine sadık kalarak restore edilen unsurlardan bir tanesi. Çatı kirişlerinin oluşturduğu gridin arasına yerleştirilen aydınlatmalar, uzun çatının birlikteliğini vurgular nitelikte.

Fotoğraf: Steve Montpetit

Etiketler

Bir yanıt yazın