Mies Londra’da: İnşa Edilmemiş Bir Yapının Hikayesi

Real Foundation’un kurucusu Jack Self ve Yulia Rudenko’nun ortak çalışması "Mies in London", Mies van der Rohe'nin İngiltere’deki tek tasarımı olan Mansion House Square'in hikayesini anlatıyor.

Londra merkezli tasarım stüdyosu OK-RM tarafından tasarlanan kitap; tarih ve zaman çizelgeleri, çizimler, fotoğraflar ve eskizler gibi proje hakkında daha önce görülmemiş olan 160 sayfalık malzemeyi içeriyor. RIBA, CCA gibi bir dizi kurumdan ve özel koleksiyonlardan toplanmış görseller, bu çalışmayı oldukça değerli kılıyor. Kitabın yanı sıra, Mies’in özgün tasarımlarından ilhamla, sınırlı sayıda üretilmiş travertenden küllük ve kapı kolu görünümünde bronz kağıt tutacağı da seride yer almaktaMies in London, Real Foundation’ın şu ana kadarki en uzun süreli ve en kompleks projesi.

1962’de Lord Peter Palumbo’nun isteğiyle, Mansion House Square’in yapılması için Mies van der Rohe’ye teklif götürüldü. Londra’ya yapılması planlanan kule, kısa süre içerisinde büyük bir tartışma konusu oldu. Jack Self’e göre modernist mimariye bakış açısının o yıllarda değişime uğraması bunda etkiliydi. 

Bauhaus’un ardından Amerika’ya göç eden Mies, eski kıtadan gelen inşa teklifleri konusunda son derece seçiciydi; öyle ki Mansion House Square, Mies’in Amerika’ya gidişinden ölümüne kadarki 25 yıllık süre içinde Avrupa kıtasında tasarladığı iki yapıdan biriydi. Bu anlamda projenin Mies’in mimarlığı ve Avrupaya’ya bakışı açısından önemli bir söz söylediği düşünülebilir. Proje, 20. yüzyılın en büyük mimarlarından biri tarafından tasarlanmasına ve onlarca yıllık uğraşa rağmen, 1984 yılında uygulanmadan rafa kaldırıldı. 


Etiketler

Bir yanıt yazın