MEF Üniversitesi Alternatif Mimarlık Pratikleri Yüksek Lisans Programı Başvuruları Devam Ediyor

MEF Üniversitesi Alternatif Mimarlık Pratikleri Yüksek Lisans Programı, 2019-2020 akademik yılında dört öğrenciye %100, altı öğrenciye %50 burs imkanı sunuyor. Son başvuru tarihi 29 Temmuz 2019.

Fotoğraf: Yerçekim

Ekip, programı anlatıyor:

Mimarlık yapma biçimlerinde ve dolayısı ile mimarlık eğitiminde kökten değişikliklerin olacağının işaretlerini gördüğümüz bir dönemdeyiz. Gelecek ile ilgili beklentiler, mimarlarının kamu yararını daha çok gözeterek çalışmaları; meslek içi ve dışı işbirliklerinin artması; her aşamada takım çalışmasının gerekmesi; araştırma ve tasarım süreçlerinin iç içe geçtiği bir mesleki ortamda bulunmaları ve daha fazla bireysel girişimler sonucu üretim yapmaları olarak görünüyor. Bu perspektif ile, özellikle yüksek lisans düzeyinde mimarlık eğitiminin temel amacının belli bir alanda uzmanlık kazandırmaktan genç profesyonellere alternatif mimarlık pratikleri üzerine deneyim kazandırmaya yönelik olarak dönüşeceğini öngörüyoruz. Ancak böylesi bir eğitim sonucu genç meslek insanlarının ortak geleceğimizi keşfedip biçimlendirmeleri olanaklı olacaktır.

Böylesi bir felsefe ile kurulan Alternatif Mimarlık Pratikleri programının tasarım, araştırma ve üretim odaklı yapısı ile yeni mesleki yolların keşfedilmesine yol açacağını umuyoruz. Programa katılan öğrenciler, endüstriden ve sektörden program ortakları ile birlikte gerçekleşecek tasarım odaklı bir araştırma sürecinin içinde yer alacaklar.

Program dört yarıyıldan oluşmakta ve üç yarıyıl süren tasarım araştırması projesi odakta yer almakta. Araştırma süreci ile başlayan proje ikinci dönemde tasarım ve prototipleme ile devam edecek ve son dönemde ise uygulanacak. İlk iki dönem öğrenciler zorunlu ve seçmeli derslerini bitirip dördüncü dönemlerinin sonuna kadar araştırma projesi ile ilgili tezlerini yazarak programı tamamlayacaklar.

“Small Scale Decent Change” teması ile 2019-2020 akademik yılında başlayacak programın ortakları, SO? Mimarlık ve Fikriyat, Fibrobeton, Metal Yapı, ÇEKÜL ile Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Ayfer Bartu Candan ve Emre Otay olacak. 2019-2020 döneminde gerçekleşecek programın odağında dünyada ve Türkiye’deki konut krizi olacak. Program boyunca krizin sadece mimari boyutu değil, aynı zamanda sosyolojik, ekonomik, teknolojik ve ekolojik boyutlarının da araştırılması ve devamında küçük ölçekli, kısıtlı bütçeli ve ön üretimli bir yaşama biriminin geliştirilmesi ve üretilmesi planlanıyor.

Dört öğrenciye %100, altı öğrenciye %50 burs olanağı sunulacak programla ilgili daha ayrıntılı bilgiye ve başvuru linkine aap.mef.edu.tr adresinden ve @aap_mef Instagram hesabından ulaşılabilir. Programın son başvuru tarihi 29 Temmuz 2019 Pazartesi olarak ilan edilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın