Londra Tasarım Bienali’ndeki Türkiye Sergisi Açıldı

Londra Tasarım Bienali’ndeki Türkiye sergisinde Autoban’ın hazırladığı “Dilek Makinesi” adlı proje yer alıyor.

Bu yıl ilk defa 7-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Londra Tasarım Bienali, Türkiye’nin de aralarında olduğu 37 ülkeden projeyi “Utopia by Design” (Tasarımla Ütopya) teması altında Somerset House’ta bir araya getiriyor. Bienalde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Türkiye sergisinde Autoban’ın hazırladığı “Dilek Makinesi” adlı proje yer alıyor. 

Londra Tasarım Bienali’nin Türkiye sergisindeki “Dilek Makinesi” projesi, Autoban’ın kurucuları Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar ile küratöryel danışmanlar, iletişim danışmanı ve sanatçı Paul McMillen, mimar Zehra Uçar ve Koleksiyon Marka ve Tasarım Direktörü Koray Malhan’ın katılımıyla 6 Eylül Salı günü yapılan ön izleme gününde uluslararası tasarım dünyasına tanıtıldı.

“Dilek Makinesi” (The Wish Machine)

Kökleri Neolitik çağlara kadar uzanan “Dilek Makinesi”, Anadolu inanışında derin bir yere sahip, Yunan, Kabala ve Pers inançlarında da rastlanabilen kültürel bir gelenekten, dilek ağacından ilham alıyor. Yüz yıllardır bilinen bir sistemi yeni bir form ve işlevle yeniden inşa eden Autoban, bienal mekânı için özel tasarlanmış, gerçek, etkileşimli ve kusursuz işleyen mekanik bir sistem oluşturdu. Yansımalı bir mekânda, sıkıştırılmış hava olarak depolanan enerjiyi kullanan pnömatik bir sistem görünümündeki sergide ziyaretçiler, şeffaf tüplerden yapılmış altıgen bir tünelin içinden geçmeye davet ediliyor. Ziyaretçiler, umutlarını, geleceklerini, ütopyalarını ve dileklerini yazdıkları kâğıtları tünelin sonunda bulunan kapaktan “Dilek Makinesi”ne yerleştiriyorlar. Bu notlar da tüpler aracılığıyla, ziyaretçilerin görüş alanının dışında bir yere doğru yolculuğa çıkıyor. 

Autoban’ın kurucularını “Dilek Makinesi” için harekete geçiren ütopik fikir, daha iyi bir gelecek tahayyül edebilmek için geçmişe ve şimdiye ait bilinen bütün parametrelerden kopmak oldu. Ütopya, onları yapıcı düşünceye iten ve ümidin özünü korumalarını sağlayan bir referans noktasıydı. 

Somerset House’un Batı kanadında G1A no’lu odada yer alan Türkiye sergisi, İKSV’nin koordinasyonunda, Turkishceramics sponsorluğunda ve BARRISOL/TEKNO’nun prodüksiyon desteğiyle gerçekleştiriliyor. Türkiye sergisine, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TC Londra Büyükelçiliği de destek veriyor. Autoban tarafından hazırlanan Türkiye sergisinin kimlik tasarımı ise Umut Südüak tarafından yapıldı.  

Londra Tasarım Bienali 

7-27 Eylül 2016 tarihleri arasında düzenlenen Londra Tasarım Bienali’nde, Sir Thomas More’un klasik eseri Ütopya’nın (1516) yayımlanışının 500. yıldönümü dolayısıyla “Utopia by Design” (Tasarımla Ütopya) teması altında altı kıtaya yayılmış 37 ülkenin projesi sergileniyor.  Somerset House’un tamamına yayılan Londra Tasarım Bienali, bir münazara, tartışma ve işbirliği platformu oluşturmayı hedefliyor. Ütopik düşüncenin tarihini sorgulayan ve tasarımın insanlığın en zorlu meselelerini çözmedeki rolünü keşfe çıkan Londra Tasarım Bienali, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye katkı sağlayabilecek bir fikir laboratuvarı olmayı hedefliyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın