Litvanya’nın En Büyük Özel Müzesi

The Studio Daniel Libeskind tarafından Vilnius kent merkezinde tasarlanan MO Modern Sanat Müzesi, 3100 m²’lik alanı ile Litvanya’nın en büyük özel müzesi olma özelliğini taşıyor.

Fotoğraflar: Hufton + Crow, Norbert Tukaj

20. yüzyılın ortalarından günümüze kadar gelebilmiş ve daha önce hiç sergilenmemiş beş bine yakın sanat eserine ev sahipliği yapan bina için Studio Libeskind, Do Architects ve Baltic Engineers ile birlikte çalıştı.

Vilnius’un tarihi kent merkezinde bulunan müzenin tasarımı, kentin geçmişini ve günümüz Vilnius’unu buluşturan bir tasarıma sahip. Müzenin dış cephesi, çalışma alanındaki komşu yapılar ile uyum sağlanması amacıyla beyaz sıva ile kaplandı. Minimalist bir yaklaşım ile tasarlanan cephe üzerinde, binayı çapraz eksende kesen merdiven alanı ile bir kontrast oluşturuldu.

Merdiven, halka açık performanslar ve etkinlikler için bir toplama alanı olarak hizmet eden terasa açılıyor. Beş metre yüksekliğindeki cam duvarlar, galerinin içi ile terastaki aktiviteler arasında geçişkenlik yaratıyor.

Ziyaretçiler, binanın kuzey tarafında bulunan iki katlı camlı bir girişten geçerek aydınlık bir lobiye giriyorlar. Tavanda, geometrik yüzeyler ve camlı açıklıklar gibi iç mekanda hareketlilik sağlayan etkileyici detaylar bulunuyor. Müzenin merkezinde bulunan siyah sarmal merdiven, ana galeriyi alt lobiye bağlıyor.

Binada kalıcı ve geçici koleksiyonlar için toplamda 1.300 m²’lik sergi alanı bulunuyor. Yapıda ayrıca kafe, kitabevi, eğitim alanları, oditoryum gibi sosyal birimler de kurgulandı. Müzenin bahçesinde ise Litvanya Ulusal Kültür ve Sanat Ödülü sahibi heykeltıraşların çalışmaları sergileniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın