Lima’nın Bir Banliyösünde Yeni Bir Kütüphane

Gonzalez Moix Arquitectura’nın son yapıtı olan kütüphane, Peru’daki yerleşim bölgesi olan La Molina’daki meydan, okul ve kamusal alan gibi içerikleri kapsayan bir kültürel kompleks alanında yer alıyor.

Fotoğraflar: Ramiro Del Carpio 

Biblioteca Sur, 8 yıllık bir tasarım ve inşaat sürecinin ardından 2017 yılında tamamlandı. Yapı, ülkenin başkenti olan Lima’nın eteklerindeki  bir yerleşim bölgesinde yer alıyor.

Lima’nın banliyölerindeki konut bölgelerinde kamusal alanların belirli bir yüzdesi, eğitimsel ve kültürel amaçlara yönelik olan ortak alanlara ait. Bu amaçla, kütüphane için konut alanları ile çevrili büyük bir alan tahsis edildi.

1.300 metrekarelik alana sahip olan kütüphanenin uzun kenarına bakan parkın kısa kenarına da mimarlar halka açık bir meydan tasarladı. Buraya bakan cephe, binanın cam-beton kompozizasyonuna kontrast olacak şekilde ahşap paneller ile kaplanmış.

Binanın uzunlamasına cephesi, bir raf boyunca yığılmış kitapları çağrıştıran pencereler ve beton sütunlardan oluşuyor. 


Lobide ana merdiven ve danışma bulunuyor. Açık planlı bir okuma odası, çocukların faaliyetleri için ayrılan küçük odaların ve diğer tarafta özel çalışma alanın karşısında, planın bir ucunda yer alıyor.

Burada, mimarlar esnek oturma düzenli oditoryumunun yanı sıra toplantılar veya grup çalışmaları için ofis alanları önermiş.

Topluluk danışmanları, tasarım sürecinin önemli bir parçasıydı ve yerel halkın ihtiyaçlarını belirlemeye yardımcı olmak için anketler yapmış.

Proje, yerel halkın ve belediyenin karşılıklı fikir alışverişi sayesinde ihtiyaç programını mükemmelleştirdi. Şimdi bile, kütüphane tam kapasite çalışırken, halkın güncel gereksinimlerini karşılamak için önerileri topluyoruz.


Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın