Likör Fabrikasına İyi Haber

Quasar projesinin ruhsatının iptali için açılan dava yeniden görülecek.

Şişli’deki tarihi Likör Fabrikası’nın yıkılarak yerine yapılan projeye karşı başlatılan hukuk savaşı devam ediyor. Şişli Belediyesi CHP’Iİ Meclis Üyesi Dursun Çaltı’nın projenin inşaat ruhsatının iptali için açtığı ve “güncel menfaati” bulunmadığı gerekçesiyle ehliyet yönünden reddedilen davada Danıştay bozma kararı verdi. Çaltı’nın inşa edilen gökdelenlerin altlığını oluşturan imar planının iptali istemiyle açtığı dava da aynı gerekçe ile reddedilmiş ve yine Danıştay tarafından bozulmuştu. Şişli Belediyesi başkan aday adayı da olan Dursun Çaltı’nın İstanbul 4. idare Mahkemesi’ne inşaat ruhsatının iptali için yaptığı başvuru yapı ruhsatıyla kişisel ve güncel bir menfaatinin bulunmadığı gerekçesiyle ehliyet yönünden reddedilmişti.

Çaltı’nın kararı temyiz ettiği Danıştay 6. Dairesi, dosyayı 1 Ekim 2013’te karara bağladı. Çaltı’ya 28 Ocak 2014’te tebliğ edilen kararda imar planı iptali için davadaki kararın bozulmasına atıf yapıldı. Kararda, “Şişli’de oturan davacının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğunu ileri sürerek imar planlarına karşı dava açması, bu planlar doğrultusunda düzenlenen yapı ruhsatının da hukuka aykırı olduğunu ileri sürmesi nedeniyle dava konusu işlemle meşru ve güncel bir menfaat ilişkisinin bulunduğu sonucuna ulaşıldı” denildi. 5 üyeden 3’ünün oyuyla kararın bozularak İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi. 

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin açtığı dava sonucunda da kamu yararına ve şehir planlama ilkelerine aykırı bulunan imar planı iptal edilmişti. Dursun Çaltı, 2008 yılından beri bu projeye karşı mücadele ettiğini belirterek “Burası halkın öz malı. Toplam 60 dönüm 900 bin TL’ye verildi. Şişli Meydanı’ndan 4. Levent’e kadar IBB’ce toplam 41 adet AVM planlandı. Bir kısmı yapıldı bir kısmı inşaat halinde. Biz bu arazinin altının otopark üst kısmının da deprem toplanma alanı olarak kullanılmak üzere yeşil alan olmasını istiyoruz” dedi. TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO‘ya ait Şişli Likör Fabrikası arazisinin üzerinde, Viatrans AŞ ile Meydanbey İnşaat ortak girişimi tarafından “arsa karşılığı gelir paylaşımı” modeliyle Ouasar gökdelenleri inşa ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın