Likör Fabrikası Planları iptal edildi, ama inşaat devam ediyor!

Mecidiyeköy’de yıkılan tarihi Şişli Likör Fabrikası arazisi üzerinde yapılan Quasar İstanbul gökdelenlerinin inşaatı, projenin yasal dayanağını oluşturan 2011 tarihli planlarını iptal eden mahkeme kararına rağmen devam ediyor.

TMMM’nin haberine göre, İstanbul 6. İdare Mahkemesi, TMMOB’nin açtığı davada, 22 Şubat 2011 tarihli imar planı değişikliklerini, kamu yararına ve şehir planlama ilkelerine aykırı bularak 4 Aralık 2013 tarihinde iptal etmişti. Kararda, tescilli eserlere zarar verildiği, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki hükümlere uyulmadığı, bodrum katlarının emsale dahil edilmemesi gibi imar yönetmeliğine aykırı yollarla nüfus yoğunluğunun artırıldığı, trafik yoğunluğunun çok fazla olduğu bir bölgede sıkışıklığı daha da artıracak şekilde planlama yapıldığı belirtilmişti.

Mahkeme ayrıca “yeni planda davacının talep ettiği değişikliklerin yapılmadığını” belirterek bu gerekçeyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “dava konusu planın yürürlükten kalktığı” yönündeki itirazını da kabul etmemiş ve mevcut davaya devam edilmesine karar vermişti. Ancak arsanın ihalesini yapan TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO, bir açıklama yayınlayarak Şubat 2011 tarihli planların projeyi bağlamadığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Haziran 2013’te arsaya dair geçirdiği yeni imar planları doğrultusunda ilerleyeceğini öne sürdü.

Emlak Konut GYO’nun inşaata devam gerekçesi olarak sunduğu yeni imar planları da TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından dava edilmişti. Konu hakkında konuşan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Sami Yılmaztürk imar planlarına açtıkları davaların sürekli yeni planlar çıkartılarak işlevsiz kılınmaya çalışıldığını söyledi. Yargının kararının çok net olduğunu belirten Yılmaztürk, inşaatın hemen durdurulması ve ruhsatı veren ilçe belediyesi tarafından mühürlenmesi gerektiğini söyledi.

Mecidiyeköy’deki eski Likör Fabrikası üzerinde yer alan Quasar İstanbul projesinin ihalesi 2008 yılında TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO tarafından yapılmış ve ihaleyi Meydanbey Ortak Girişimi adı altında Aşçıoğlu İnşaat, Ofton İnşaat, Meydanbey İnşaat ve Ali Ağaoğlu’nun kuzeni Orhan Akçay’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Omak İnşaat kazanmıştı. 2011 sonunda proje İsviçre merkezli yatırım fonu Viatrans’a devredilmişti. 18 bin metrekare üzerinde gerçekleştirilen projede biri rezidans ve diğeri 5 yıldızlı otel ve ofislerden oluşan iki dev kule ve yüzlerce lüks konut yer alıyor. Rezidans dairelerinin metrekare satış fiyatı 6000 ile 11,000 dolar arasında öngörülen projenin 2015’in sonuna doğru bitirilmesi planlanıyordu.

Proje arazisinde yer alan tarihi Şişli Likör Fabrikası binası 1930’lu yıllarda dönemin önemli Fransız mimarlarından Robert M. Stevens tarafından yapılmıştı. Bina 2006’da 345 sayılı kararla “Endüstriyel Miras” kapsamında 2 No’lu Koruma Kurulu’nca kültür varlığı olarak tescil edilmiş olmasına rağmen planların hazırlanmasının ardından 4 Numaralı Kurul kararıyla daha sonra yeniden yapılması şartıyla yıkılmıştı. İstanbul’un tarihi ve mimari değerlerinden biri olan Şişli Likör Fabrikası’nı restore etmek yerine yıkmak ve yerine “kamu yararı ve şehir planlama ilkelerine aykırı” olduğu mahkeme kararıyla tescillenmiş bir proje ile ranta açmak bir kent suçudur.

Etiketler

Bir yanıt yazın