Lamine Ahşaptan Konut Projesi

Atlanta’daki konut projesi Haus Gables, ABD'de çapraz lamine ahşap ile inşa edilen az sayıdaki yapı arasında yer alıyor.

Jennifer Bonner altı tane beşik çatının kombinasyonundan oluşan çatının planını düzenleyici bir unsur olarak ele aldı. Yapıda Le Corbusier’in serbest planı ve Adolf Loos’un raumplanı gibi, tarihten gelen mekân düzenleme prensipleri tekrar ele alındı. Burada çatı planı, mekanları çatıdaki sırtlara ve vadilere hizalayarak iç mekanda odalar, podyumlar ve çift yükseklikte alanlar oluşturdu. Bu durumda kat planları çatı planının sonucu olarak şekillendi.

Kaldırım kenarından yapı, geleneksel üçgen cepheli evin yerini alan asimetrik ve alışılmadık bir form olarak gözüküyor. Çatının diğer bir özelliği endüstri standartlarına oranla daha dik olması. Böylece beşik çatıların altında, binanın ayak izi küçük olmasına rağmen bol güneş ışığının dolduğu, havadar, yüksek mekanlar yaratıldı.

Tüm dış ve iç duvarlar ile çatı çapraz lamine ahşaptan imal edildi. Özel kesim parçalar alanda dikilerek 14 günde monte edildi. Kullanılan çapraz lamine ahşap, çıta çerçeveli bir strüktürden uzaklaştırarak yekpare malzemeli bir konuta yönlendirdi. Yenilikçi strüktürel yaklaşım, evin içinde de yekpare görünümlü bir malzemeyi destekledi.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın