Kreşlere lavabo standardı

Özel kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinde lavaboların çocukların güvenliğini sağlayacak ve düşmeyecek şekilde iyice sabitlenmesi yönetmeliklere girdi.

Yönetmeliklerde yapılan değişiklikle her 10 çocuk için bir tuvalet ve lavabo bulunması ile bunların çocukların rahatlıkla kullanabilecekleri büyüklük ve yükseklikte olması zorunlu tutuldu.

Sosyal Hizmetler ve Sosyal Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’nce (SHÇEK) hazırlanan “Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüpleri Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliğe göre, söz konusu kuruluşların kapasitesine uygun yeterli büyüklükte bahçesi bulunacak. Bahçenin alanı her çocuk için en az 1,5 metrekare alan düşecek şekilde tasarlanacak. Binaların teras katları bahçe olarak kullanılamayacak. Kuruluş müstakil veya çok katlı bir binada zemin katta veya zeminle bağlantılı üst katlarda açılabilecek. Kuruluşlarda herhangi bir tehlike anında çocukların binadan kolaylıkla ayrılabilmelerine yönelik çıkış kapısı, tahliye sistemi veya yangın merdiveni bulunacak.

Kuruluş ile meyhane, kahvehane, kıraathane, bar, elektronik oyun merkezleri gibi umuma açık yerler, alkollü içki satılan yerler ile genel ahlak kurallarına uygun olmayan mekanların varsa bahçe kapıları, yoksa bina kapıları arasında en az 100 metre mesafe bulunması zorunlu olacak. Bu yönetmelik yürürlüğe girmeden önce açılmış olan kuruluşlar, binalarının fiziki koşullarını bir yıl içinde bu düzenleme hükümlerine uygun hale getirecek.

LAVABO, KÜÇÜK EFE’NiN SONU OLMUŞTU

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında anaokulu bölümü öğrencisi 6 yaşındaki Efe Boz düşerek kırılan lavabonun boğazını kesmesi sonucu hayatını kaybetmişti. İstanbul Maltepe’de kamu okulunda yaşanan olayda lavabonun yeteri kadar sağlam bir şekilde duvara monte edilmediği iddia edilmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın