Koruma Kurulu Taksim Meydanı Düzenleme Projesini Onayladı

Beyoğlu’ndan sorumlu 2 No’lu Koruma Kurulu, Taksim Meydanı Düzenleme Projesi'ni onayladı.

2’nolu koruma kurulu’nun kabul kararını 16 Temmuz’da aldığı ortaya çıktı. Elif İnce’nin haberine göre; Kurul kararında ‘Taksim Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme projesi ile Taksim Gezi Parkı Yaya Geçidi Projesi’nin 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu açısından sakıncası olmadığı belirtildi.

Proje raporunda Tümaş ve On Tasarım firmalarının imzası bulunuyor.


Tünel Girişleri

‘FONKSİYONU DEĞİŞTİRMEYE YÖNELİK’

Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, “Bu ağaçlar meydanın toplu kullanılmasını engeller, dolayısıyla proje meydan fonksiyonunu değiştirmeye yöneliktir. Kararın meslektaşımız Mimar Cengiz Can’ın görev süresi dolmadan 2 No’lu Koruma Kurulu’nun başkanlığında alınmasının hemen ardından alelacele onaylanması manidardır. Kentin en önemli merkezinden sorumlu kültür varlıklarını koruma kurulunun başkanlığını şu anda bir avukatın yürütüyor olması da ayrı bir problemdir. Mimarlar Odası olarak projenin iptal edilmesi için üzerimize düşeni yapacağız” diye konuştu.


Harbiye Yönü Gelişi

‘YARIŞMAYLA YAPILMALI’

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da projedeki ağaçlar ve yeşil alanların Taksim’in meydan vasfını yitirmesine neden olacağını söyledi. Kahraman, meydanın mevcut haliyle bırakılmasının da kabul edilemez olduğunu belirterek, “Gezi direnişiyle demokrasinin merkezi olan bu meydan için yapılacak düzenleme ortak akılla araştırılmalı ve bir yarışma düzenlenerek projelendirilmelidir” dedi.

Gezi Parkı’nın üç boyutlu görsellerde yer aldığını, ancak projenin orijinalinde boş alan olarak gözüktüğünü belirten Kahraman, bunun Topçu Kışlası’nın ihya edilmesi ihtimalini düşündürttüğünü söyledi. Kahraman’ın dikkat çektiği bir diğer nokta da Danıştay’ın iptal kararıyla kaçak durumuna düşen araç tünelinin projede yer alması oldu.


Etiketler

Bir yanıt yazın