KIZAD: Orta Doğu’nun En Büyük Projesi

Abu Dabi, Khalifa Industrial Zone Abu Dhabi (KIZAD) ile Dünya'nın yeni endüstri ve lojistik merkezi olmayı hedefliyor.

Kizad’ın masterplanı oluşturulurken sosyo-ekonomik sürdürülebilirliğin sağlandığı, uzun ömürlü, dinamik ve kapsamlı bir tasarım oluşturmak amaçlanmış. Lojistik sektörü gitgide hız kazanırken böylesi bir endüstri ve lojistik bölgesinin Birleşik Arap Emirlikleri’nin ekonomik gelişimine katkı sağlayacağı öngörülüyor.

2030 Abu Dabi Ekonomik Vizyonu’na ait genel plan çerçevesinde bölgenin refah düzeyinin arttırılması hedeflenmiş. Kizad projesi ise bu hedefe ulaşmada bir araç niteliği taşıyor ve petrolden elde edilen gelirin böylesi büyük bir yatırıma aktarılması ile birlikte bölgedeki gayri safi yurt içi hasılanın yükselmesi bekleniyor.

Bu amaçla Kizad, Abu Dabi’nin 417 m2‘lik bir alanda yeni sanayi ve endüstri üssü olarak öne çıkıyor. Kizad’ın bölgede yer almak isteyen yerel ve uluslararası yatırımcılar için büyük bir fırsat olacağı belirtiliyor.

Projede belirtilen A Bölgesi, endüstriyel ve ticari faaliyet alanı olarak belirlenmiş. B Bölgesi’nde ise destek hizmetleri ve sosyal aktivite alanları yer alıyor. Projedeki diğer bölgeleri ise yüksek gerilimli sanayi alanı ile hafif sanayi alanları, ticaret ve konut alanı, teknolojik ve alternatif enerji kaynaklarına yönelik araştırmaların gerçekleştiği temiz alan oluşturuyor. Öte yandan projede yer alan diğer birimler, iş merkezi, toplum merkezi, yerleşim merkezleri, iş parkı ve yerel merkezler olarak sınıflandırılmış.

2012’de açılması beklenen Kizad’ın proje geliştiricisi, 2006 yılında liman ve sanayi bölgeleri geliştirme ve işletme amacıyla kurulan Abu Dhabi Ports Company (ADPC). Projenin danışmanlığını ise Amerika merkezli proje danışmanlık ve yönetim firması Bechtel üstlenmiş.

Dünya standartlarındaki altyapı sistemi, dünyanın en gelişmiş limanı, birbirine dikey ve yatay olarak konumlandırılmış endüstri kümeleri, çok modlu ağ sistemi ile iş verimliliğinin arttırılmasını hedefleyen projenin geleceğin sanayi bölgesi olacağı düşünülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın