Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği: “Unutma İstanbul”

​İstanbul Şehir Üniversitesi tarafından, İstanbul'a ait değerlerin tanıtımı, kültürel mirasın korunması ve bu değerlerin erişime açılması amacıyla 2015 yılında başlatılan "Unutma İstanbul" projesi tamamlandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirdiği Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği projesiyle arşivinin bir kısmını dijitale taşıyarak kullanıma açan İstanbul Şehir Üniversitesi, yine İSTKA’nın desteği ve TURING’in ortaklığı ile gerçekleştirdiği Unutma İstanbul projesi ile unutmaistanbul.sehir.edu.tr adresindeki İstanbul haritası üzerinden tarihsel dokümanlara erişim imkânı sağlıyor. 10 bin tarihsel belgenin dijitalleştirilerek erişime açıldığı, ilk etapta yaklaşık bin belgenin de İstanbul haritası üzerinden mekanlarla ilişkisi kurularak erişime açılacağı proje sayesinde kullanıcılar bilgisayar, telefon veya tabletlerinden istedikleri dokümana ulaşarak, dilerlerse sosyal medya üzerinden paylaşım da yapabilecekler.

Proje kapsamında, Taha Toros, Mehmed Fuad Köprülü, Cüneyd Orhon, Zeynep Orhon ve Osman Öndeş arşivlerinden seçilen belge, fotoğraf, negatif film gibi materyaller İstanbul haritası üzerinde, kişi-mekân ilişkisi kurularak dijitalleştirildi ve haritaya işlendi. İstanbul’un görsel belleği niteliğindeki proje kapsamında; şehrin kültürel, tarihsel ve turistik değerlerinin, profesyonel araştırmacıların yanı sıra her yaştan insanın erişimine açılması böylece sosyal ve kültürel gelişmeye ve kuşaklararası birlikteliğe katkı sağlanması amaçlanıyor.

Unutma İstanbul projesine unutmaistanbul.sehir.edu.tr web sitesinin yanı sıra geliştirilen iOS ile Android uygulamalarından da erişim sağlanabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın