“Kırım_Simferopol: Kampüs Tasarımında Yeni Ufuklar” Proje Sergisi 8 Temmuz’a Kadar Ziyarete Açık Olacak

İTÜ Taşkışla'da ziyaret edilebilecek Kırım Türk-Slav Gençlik Merkezi Mimari Proje Sergisi, Nurbin Paker Kahvecioğlu ve Hüseyin Kahvecioğlu yürütücülüğünde gerçekleştirilen 2010-2011 mimari proje 6-7 stüdyo çalışmalarını içeriyor.

29 Haziran’da, her iki üniversitenin rektörleri Prof.Dr. Muhammed Şahin ve Prof.Dr. Fevzi Yakubov’un katılımı ile gerçekleştirilen sergi açılışında, proje stüdyosu yürütücülerinden Doç.Dr. Nurbin Paker tarafından çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapıldı.

Paker, “Akmescit-Simferopol’de yer alan Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi için uygulanmaya aday olan proje tasarım sürecine başlamadan, öncelikle Kırım kültürünü daha yakından tanımak adına üniversitemiz öğretim görevlileri Doç.Dr. Zeynep Kuban ve Dr. Gül Cephanecigil tarafından kitapçıklar hazırlandı. Mart 2011’de ise 36 öğrencimiz ve öğretim üyelerimizle Kırım’a gerçekleştirdiğimiz gezi ile tasarım sürecine başladık.  Kent merkezine yakın, değişim ve dönüşüm potansiyeline sahip olan proje için seçilmiş alanda, halihazırda daha önceden hazırlanmış bir proje bulunmaktaydı. Yaklaşık 25.000 metrekarelik bir alanda, 700 kişilik öğrenci yurtları, sergi salonu ve kütüphane gibi mekanların yer alacağı eğitim birimleri, 800 kişilik konser salonu, kapalı havuz ve spor salonlarını içeren bir spor kompleksi yoğun ihtiyaç programımızı oluşturuyordu. Fakat altyapı eksiklikleri ve ağaç dokusunun korunması gibi gereklilikler sebebiyle, fazla yayılmadan, yoğun bir yapılaşma gerçekleştirilmesi gibi kısıtlamalar yer almaktaydı. Bu standart veriler ve çevre koşullarına karşın, sergideki 33 proje de birbirinden farklı ve kişisel,” sözleriyle, proje süreci, ihtiyaç programı ve kente dair bilgiler verdi.

Gerçek hayatta da karşılığı olabilecek gençlik merkezi projesinin fikir sahibi ve tasarım sürecindeki jüri üyelerinden, Prof.Dr. Gülsün Sağlamer ise, bundan sonraki hedeflerinin modüler olarak tasarlanmış bu öğrenci projelerinden bir kesin proje çıkarıp, uygulamaya geçirmek olduğunu belirtti.

Projeler buradan görülebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın