“Kentin İmgesi: Beyoğlu, Galata ve Çemberlitaş” Duvar Tabakları

İYTE Mimarlık Bölümü mezunu Dide Dinç Üstündağ, mimari/kentsel bilgi birikimi ile seramik alanında öğrendiklerini birleştirmeyi amaçladığı çalışmalarında, İstanbul'un üç bölgesine ait haritaları kullanarak duvar tabakları tasarlıyor.

Galata

2009 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Dide Dinç Üstündağ, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nı tamamladığı 2011 yılından beri İstanbul’da özel bir mimarlık ofisinde çalışmakta olup yaklaşık üç yıldır seramik çalışmaları yapıyor.


Beyoğlu

Mimarlık eğitimi, birikimi ve ilgisi ile seramik sanatının önüne açtığı yeni malzeme, doku, biçim ve yüzey olanaklarını bir araya getirmenin arayışında olan Dide, çalışmalarında kent dokusu ve güncel mimarlık algısını seramik çamurunun esneklik/kırılganlık ve renk/doku çeşitlemeleri ile yorumlamayı araştırıyor.


Beyoğlu

Kent, kullanıcıları tarafından deneyimlenen/algılanan/değiştirilen/düzenlenen, yaşayan bir organizmadır. Sürekli bir değişim ve gelişim halindedir ve bu değişimi kentsel hafızamızda izler bırakarak yapar. Bir kentin imgesi, onu deneyimleyen birbirinden farklı pek çok sayıda insanın o kente dair hatıraları ve her birinin kentin parçalarına yüklediği anlamların bütününden oluşur.

(Kent İmgesi, Lynch,1960)


Beyoğlu

Yukarıdaki alıntıya ithafen “Kentin İmgesi” olarak adlandırılan bu seride, İstanbul’un üç bölgesi Beyoğlu, Galata ve Çemberlitaş, eser sahibinin kişisel hafızasındaki yeri ve imgesel önemi nedeniyle seçilmiş; mevcut kentsel dokuyu gösteren bölge haritası izleyiciye farklı bir bakış açısı ile sunulmak üzere desene dönüştürülmüş. Haritası çalışılan bölgeye yine kişisel olarak atfedilen renkler üzerinden sır denemeleri yapılarak renklendirilmiş bu duvar panoları bir nevi psikocoğrafi harita çalışması olarak da düşünülebilir.

Çemberlitaş

Üçlemedeki panoların her biri yaklaşık 50cm çapında ve 200m yarıçapında bir bölgeyi kapsıyor olup rölyef yöntemi ile şamotlu çamur kullanılarak yapılmış, 1000 derece bisküvi ve 1040 derece sır fırınında pişirilmiş.

Çemberlitaş

Çemberlitaş


Galata

Fotoğraflar: Sara Ölmez

Etiketler

Bir yanıt yazın