Kayaköy’e El Değdi

5000 yıllık tarihi bulunan Fethiye'deki Kayaköy, restore edilerek gelecek nesillere bırakılacak.

Fethiye ilçesi sınırlarında bulunan Kayaköy’deki tarihi yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılacak restorasyon çalışması ile korunup gelecek nesillere ulaştırılacak. Muğla Valisi Fatih Şahin, Rumların bir süre yaşadığı ve daha sonra terk ettiği taş evlerden oluşan, ilginç manzarasıyla dünyanın ilgisini çeken Kayaköy’ün restore edilerek ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması için çalışma başlatıldığını söyledi. Kayaköy’ün 1. derece arkeolojik ve kentsel sit alanı içerisinde bulunduğunu belirten Şahin, Maliye Bakanlığının Kayaköy’deki taşınmazların özel konaklama tesisi olarak kullanılması amacıyla 49 yıllığına yatırımcılara tahsis edilmesinde sakınca görmediğini dile getirdi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Kayaköy’de turizm amaçlı yatirım yapılması için yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilmesi yönünde karar alındığına işaret eden Şahin, “Muğla’nın gün yüzüne çıkmamış tarihi değerlerini ayağa kaldırıp değerlendirmek arzusundayız. Kayaköy yıllardır hali hazırdaki şekliyle kalmış ve ilgilenilmemişti. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile birkaç yıldır turizme kazandırılması için çeşitli çalışmalar ve projeler hazırlıyorduk. Amacımıza ulaştık” dedi. 

Fethiye’ye 8 km uzaklıkta bulunan, tarihi geçmişi MÖ 3000 yıllarına uzanan ve antik dönemlerde Karmylassos olarak bilinen Kayaköy Ören yeri, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kayaköy’de yaşayan Rumlar 1922’de yapılan mübadele sonrasında Yunanistan’a gönderilmiş, Yunanistan’daki Türkler de bölgeye yerleştirilmişti. İlerleyen yıllarda Türkler, köyü terk ederek ovaya yerleşti. Buradaki tarihi evler yıllarca bakımsız ve ilgisiz kaldı. Ortak geçmişin, kültürel çeşitliliğin ve zenginliğin izlerini taşıyan Kayaköy’ün “Dostluk ve Barış Köyü” olması için 1988 yılında Türkiye Mimarlar Odası ve Türk-Yunan Dostluk Demeği işbirliğiyle proje hazırlanmış, bu çalışmalar sonunda 736 sivil mimari örneği ile şapeller bulunan Kayaköy 1. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı ilan edilmişti. Eski Küttür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçtiğimiz aylarda Kayaköy ziyaretinde, tarihi yerin küttür ve turizm amaçlı kullanılması konusunda çalışma başlatıldığını söylemişti.

Ayağa kalkacak

Kayaköy’deki yapıların kısa zamanda turizme kazandırılması için yasal düzenleme yapıldığını kaydeden Şahin, “Butik oteller, kafeler, restoranlar yapılacak. Yapıların bir kısmı da bulunduğu şekliyle kalacak. Böylece önemli bir değeri ayağa kaldırıp turizme kazandırmış olacağız. Bu faaliyet bölgeye ivme kazandıracak ve daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesine imkan sağlanacak” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın