Karaköy’de “Akıllı Yüzer İskele” Hizmete Girdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eski Karaköy İskelesi'nin yerine inşa ettiği “Akıllı Yüzer İskele”de seferler başladı.

İBB’nin kurumsal internet sitesinden yayınlanan açıklama şu şekilde:

“Deniz taşımacılığında her gün binlerce yolcuya hizmet verecek olan yeni Karaköy İskelesi, eski iskelenin yerinde hizmet vermeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete aldığı İskele Tuzla ve Haliç tersanelerinde “Akıllı Yüzer İskele” olarak inşa edildi.

İskele, iki yanda ve bir önde olmak üzere toplam 3 geminin aynı anda yolcu indirip bindireceği şekilde dizayn edildi. Eski ve yeni tip gemiler iskeleyi rahatlıkla kullanabilecek. İskele, aynı anda 10 gemi bağlanabilecek şekilde yapıldı.

Yeni iskelede kafeterya, kütüphane ve geniş bekleme salonları yer alıyor. Yeni Karaköy İskelesi’nde İstanbullular yolculuk etmenin yanı sıra kitap okuyup kitap alışverişi yapabilecek. İskelenin en üst katındaki ucunda bulunan Kitap Kafe’den Tarihi Yarımada ve Boğaz’daki manzara ile mimari şaheserler 360 derece görülebilecek. Denizin 80 metre içindeki Kitap Kafe, 151 metrekare kapalı alan ve 90 metrekare üstü kapalı terası ile hizmet veriyor.

Akıllı iskele binası, toplam 1.610 ton sac ve profilden imal edildi. Toplam 3 kattan oluşan iskelenin su altında kalan bodrum katında, su geçmez perdelerle yapılan 22 adet tank, iskelenin maksimum sevide emniyetini sağlayacak.

Uzunluğu 81metre, genişliği 27,60 metre olan iskelede, risk durumunda balast suyunu dışarı atıp dengeli hale getirebilecek balast suyu borulaması ve hidrolik uzaktan kumandalı valf sistemi mevcut. Tanklarda su seviyesini gösteren alarm sistemi bulunuyor. İskelede, elektrik kesintisi olduğunda devreye girecek 2 adet jeneratör de bulunuyor.

Eski iskelenin formu kullanılarak denize doğru düşey olarak tasarlanan iskelenin bu yapısı, şehrin denizden siluetine yapacağı etkiyi minimum seviyede tutuyor. Bir deniz yapısı olması nedeniyle, dış cephede kullanılan cephe malzemeleri kompozit ve hafif yapı bileşenlerinden seçildi.”

Etiketler

Bir yanıt yazın