Kaliforniyalı Mimar Thom Mayne 2005 Pritzker Mimarlık Ödülü’nü Kazandı

Thom Mayne, geleneksel form ve malzemenin sınırlarını aşmak, modernizm ve postmodernizm sınırları içindeki alanı eşit dağıtmak için kurduğu mimarlık bürosu Morphosis ile 2005 Pritzker Mimarlık Ödülü'nü kazandı.

Pritzker Ödüllü Mayne, 30 yıllık kariyerinde 54 AIA Ödülü, 25 İlerici Mimarlık Ödülü, sayısız onur ödülleri ile dünyaca tanınan bir mimar. 61 yaşındaki Thom Mayne, 14 yıl sonra Pritzker Ödülü’nü alan ilk Amerikalı mimar.

Mayne’in en yeni yapılarından birisi de tüm medyanın ilgisini çeken ve inşaatı 2004 yılında tamamlanan Los Angeles’taki Fen Bilimleri Merkezi. Mayne, Güney Kaliforniya’da sayısız odak noktası tasarladı; Pomona’daki Diamond Ranch Lisesi, Los Angeles’taki 2 tıp merkezi ve birçok konut yapısı bunlardan bazıları. Mayne, şu an Kaliforniya Teknoloji Merkezi’ndeki Cahill Astrofizik Merkezi için çalışıyor. Amerika için çok büyük önem taşıyan üç projesini henüz tamamlayan Mayne’in son tasarımları, San Francisko Federal Ofis Binası, Oregon’daki Wayne L. Morse Amerika Mahkemesi ve Maryland’deki NOAA Uydu Operasyon Kontrol Merkezi.

Akademisyenliğe de aktif olarak devam eden Thom Mayne, Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nde halen profesörlük yapıyor. Dünya’daki diğer mimarlık okullarında da misafir öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın