“Kabataş-Üsküdar Deniz Altı Yaya Tüneli” İçin Proje: İstanbul’un Sualtı Kubbeleri

AECOM'un "Kabataş-Üsküdar Yaya Tüneli" için hazırladığı proje "World Architecture News Future Projects Transport Award" kapsamında en iyi ulaşım projesi ödülünü kazandı. Proje, ödülün sitesinde "Tasarım ve Yapım İhalesi" aşamasında olarak görünüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın geçtiğimiz sene İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 2015 Yılı Faaliyet Raporu’nu sunarken “Kabataş-Üsküdar Yaya Tüneli Projesi”ni ustalık döneminin “müthiş ve en önemli armağanlarından biri” olarak tanımlamış ve şu sözlerle açıklamıştı:

Üsküdar bir metrolarla bağlanan düğüm noktası. Beşiktaş da aynı şekilde bir düğüm noktası. Üsküdar ile Kabataş arasında bir yaya yürüme tüneli yapacağız. Bu ne demek biliyor musunuz? Üsküdar’da metrodan çıkan bir insan yüzeye çıkmadan yürüyen bantlarla Kabataş’taki metro istasyonuna gelecek. Nasıl bir proje? Yapar mıyız? Evelallah…

Asya ve Avrupa yakasını İstanbul Boğazı’nın altından yaya yolu ile birleştirecek “Kabataş-Üsküdar Yaya Tüneli Projesi”nin sondaj çalışmaları bu sene başında başlamış, yapım ihalesi için tarih 27 Mart olarak belirlenmişti.

2019 yılında tamamlanması planlanan proje açıldığı zaman dileyen kişiler denizin altındaki yürüme bandını kullanarak iki yaka arasında gidip gelebilecekler.

“İstanbul’un Sualtı Kubbeleri”

İstanbul’un silüetini büyük ölçüde belirleyen kubbeler AECOM’un projesinde ana fikir olmuş. 2 kilometre uzunluğundaki tünelin üst katı yayalar ve bisikletliler, alt katı ise lastik tekerlekli araçlar için tasarlanmış.

Tünelin tam ortasında, video projeksiyon duvarıyla süslü bir sergi ve dinlenme alanı bulunuyor. Tünelin geleneksel kubbe tasarımı yeniden yorumlayan çatısı entegre yapay güneş ışığı sistemi barındırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın