İzmir Körfezi tasarlanacak, Türkiye’ye örnek model olacak

Körfez ve kıyıların tasarımı konusunda, uzman isimlerden oluşan "çekirdek bir kadro" ile bir süredir "kapalı devre" çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sonunda kentin yetiştirdiği önemli mimar ve tasarımcıları bir araya getirerek düğmeye bastı.

Projenin liderliğini yürüten Prof.Dr. İlhan Tekeli, “Türkiye’de hep siyasetçilerin projeleri yapılır. Burada ise İzmir halkından gelen, katılımcıların olduğu bir proje var. Bu çalışma, Türkiye açısından özgün bir deney, örnek bir model olacak. Buradaki başarılar, büyük kentlerin yönetimi ve tasarımında yeni adımlar atılmasını sağlayacak” dedi. Ünlü etkinlik tasarımcısı Arhan Kayar ise İzmir Körfezi’nin tasarlanma projesini “dünya çapında bir olay” olarak nitelendirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirecek ve yaşam kalitesini artıracak tasarım çalışması için düğmeye bastı. Son iki yıl içinde, Türkiye’nin yerel yönetimler düzeyinde gerçekleştirilen ilk Kültür Çalıştayı ile ilk Tasarım Forumu’na evsahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu iki önemli toplantıda şekillenen vizyon ve strateji hedefleri doğrultusunda ciddi adımlar atmaya başladı. Bir süredir uzman isimlerden oluşan “çekirdek kadro” ile “kapalı devre” çalışan Büyükşehir Belediyesi, sonunda “çoğu İzmirli” olan Türkiye’nin önemli mimarlarıyla kentsel ve endüstriyel tasarımcılarını bir araya getirerek “Körfez tasarımı” projesi için resmi startı verdi.

Türkiye için örnek bir model

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı toplantıyı, Türkiye’nin en önemli şehir ve bölge plancılarından, Sosyal Bilimci Prof.Dr. İlhan Tekeli yönetti. Uygulanacak Körfez tasarımı projesini üç aşamalı olarak öngördüklerini açıklayan Tekeli, “Bunlardan birincisi, körfezde tanımladığımız 10 kıyı bölgesinin, çevre kalitesini artıracak şekilde tasarlanması. İkincisi, iç körfezin daha etkin ve bir gösteri mekanı olarak kullanılması. Üçüncü boyutta ise kentlilerin kıyıya inmeden denizle görsel olarak ilişki kurmasını geliştirecek kent terasları ya da balkonları tasarlamak olacak” diye konuştu.

Kıyı tasarımı çalışmalarından önce, bu bölgeleri kullanan İzmirlilerle anket yapılarak söz konusu alanları nasıl değerlendirdikleri ve beklentileri konularında görüşleri alındığına dikkat çeken Prof.Dr. Tekeli, “Türkiye’de hep siyasetçilerin projeleri yapılır. Burada ise İzmir halkından gelen, katılımcıların olduğu bir proje var. Emrivaki bir proje değil! Bu çalışma, Türkiye açısından özgün bir deney, başka kentlerin de izleyeceği örnek bir model olacak. Buradaki başarılar, Türkiye’deki büyük kentlerin yönetimi ve tasarımında yeni adımlar atılmasını sağlayacak” dedi.

Başkan Kocaoğlu: Eyleme geçtik

Bugüne kadar ağırlıklı olarak kentin alt yapı yatırımlarıyla uğraştıklarını ve bu sorunu çok büyük oranda aştıklarını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şunları söyledi: “Bir süredir kenti topkeyün kalkındırırken İzmirli hemşehrilerimizin yaşam kalitesini nasıl artırabiliriz konusu üzerinde çalışıyoruz. Kültür Çalıştayı ve Tasarım Forumu ile başlayan süreçte artık eyleme geçtik. Tüm çabalarımız, İzmir’in önce Akdeniz’de parlayıp sonra o özgüvenle daha büyük hedeflere doğru ilerlemesi için. Herkesten önce bu körfez İzmirlilerinden. Biz de körfezi ve çevresini, tüm hemşehrilerimin gurur duyacağı şekilde yeniden tasarlayacağız. Kent tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olduğuna inandığım bu projede bizimle birlikte olan tüm mimar ve tasarımcılara İzmir halkı adına yürekten teşekkür ediyorum.”

“Dünya çapında bir olay”

Dünyaca tanınan ve ödülleri olan Türk etkinlik tasarımcısı Arhan Kayar, İzmir Körfezi’nin tasarlanma projesinin “dünya çapında bir olay” olacağını söylerken, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Danışmanı Doç.Dr. Serhan Ada, “Bugüne kadar hep zihin sermayesi ihraç eden İzmir, bugün Körfez tasarımı projesi ile bu sermayeyi geri alıyor” diye konuştu.

Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zuhal Ulusoy, İzmir’in “kendine sahip çıkan bir kent” olduğuna dikkat çekerek, “Biz de İzmirliler olarak bu sahiplenme ile buradayız” dedi.

Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tevfik Balcıoğlu ise şunları söyledi: “Gönüllü İzmirliler olarak bir araya geldik. Bu proje İzmir’i, aynı zamanda tasarım düşüncesini geliştiren ve üreten bir kent haline getirecek.”

Toplantıya kimler katıldı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanları Prof.Dr. İlhan Tekeli, Doç.Dr.Serhan Ada ve Mehmet Ural, Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Mimar Tevfik Tozkoparan, Mimar Nevzat Sayın, Mimar Mehmet Kütükçüoğlu, Prof. Dr. Sezai Göksu, Prof. Dr. Zuhal Ulusoy, Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ufuk Ersoy, Öğretim Görevlisi Clarissa Ersoy, Öğretim Üyesi Emre Ergül, Mimar/tasarımcı Arhan Kayar ve Dilek Öcal, Endüstriyel Tasarımcı Hakan Gencol, İletişim Direktörü Göknur Gündoğan, Mimar Dürrin Süer, Mimar Derya Akdurak, Mimar Metin Kılıç, Mimar M.Serhat Akbay, Mimar Ersin Pöğün, Mimar Vedat Tokyay, Mimar Hakan Demirel, Mimar Sedef Tunçağ, Mimar Merih Feza Yıldırım, Mimar Evren Başbuğ, Mimar Serdar Uslubaş, Mimar Ferhat Hacıalibeyoğlu, Mimar Deniz Dokgöz, Mimar Orhan Ersan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Figen Selvitopu, Etüt Proje Daire Başkanı Hülya Arkon, Kültür ve Spor İşleri Daire Başkanı Murat Özel, Kültür ve Sanat Şube Müdürü Veysel Çıldır, İzmir Büyükşehir Belediyesi mimarları Vahyettin Akyol, Ertan Dikmen, Gökhan Kutlu, Hüseyin Hepşengüner, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü’nden Esen Kesecioğlu ve Şehir Plancısı Yusuf Okcuoğlu.

Etiketler

Bir yanıt yazın