“İyi Mimarinin Geçmiş ve Günümüzde Yapılan Projelerle Bağı Vardır”

Bandırma Tasarım Parkı Yarışması Kolokyumu ve Ödül Töreni, 21 Nisan Cuma Günü İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde yapıldı.

Kolokyum, jüri üyelerinden Odile Decq, Celal Abdi Güzer ve Martin Rein-Cano’nun katılımıyla gerçekleşti. Elif Demiroğlu’nun yarışma sürecini özetlediği açılış konuşmasının ardından, jüri üyeleri yarışmadaki seçim aşamasından bahsettiler ve izleyicilerin sorularını yanıtladılar. Soru cevap bölümünden sonra yapılan ödül töreniyle birlikte etkinlik sonlandı.

İlk konuşmayı yapan Odile Decq, yarışmanın, Türkiye’de uzun zamandır yapılan ilk uluslararası yarışma olduğu için  çok önemli olduğunu söyledi. Celal Abdi Güzer, böyle bir yarışmada jürilik yapmanın kolay olmadığından, yarışma içeriğinin kentsel tasarım, mimarlık ve peyzaj mimarlığı konularında çok güçlü, bütüncül bir anlayış gerektirdiğinden bahsetti. Martin Rein-Cano, birinci ödül ile ilgili “Bundan 10-20 sene sonra hiç pişman olmayacağımızı biliyoruz” dedi. 

Sunumun ardından geçilen soru cevap kısmında, jüriye yöneltilen sorulardan ilki, 1. Projenin bir başka projeye benzerliği hakkında ne düşündükleri oldu.

Rein-Cano bu soruya şöyle yanıt verdi: “Demokratik bir süreç içerisinde karar verilen en iyi projeydi. İnce çözümleri, sadeliği, bulunduğu çevreyle zekice iletişim kurduğu için seçildi. İyi mimarinin geçmiş ve günümüzde yapılan projelerle bağı vardır. Mimari tasarım sürecinde içinde bulunduğumuz dönemin projelerinden esinlenmeler, tekrarlar normaldir. Her mimarinin illaki yeni icat edilmiş olması gerekmiyor.” Decq aynı soruya cevaben: “Sade, yarışma şartnamesine uygun, verimli, yarışma alanıyla iyi bir ilişki kuran, ‘tasarım merkezi’ fikrine iyi hizmet eden bir projeydi.” dedi.

Güzer, bunun akademik bir tartışma konusu olduğunu söyleyerek, “Hiçbir şey gökyüzünden inmiyor. Yıllar önce stüdyo hocamız Feyyaz Erpi’nin dediği gibi: ‘hiçbir tasarım tuğlayı yeniden keşfederek işe başlamaz.’ Bir projeyi oluşturan onun sadece formu/geometrisi değildir. Formunun, bağlamının, çevresiyle ilişkisinini nasıl bir bütünlük oluşturduğudur. “

Bir diğer izleyici, jüri raporunda birçok hata gördüğünü, jürinin hazırlanan rapordan memnun olup olmadığını sordu. Güzer bu soruya: “Ben şimdiye kadar hiçbir rapordan tam olarak memnun olmadım. Ancak bu bir akademik döküman değil. Raporu bir bütün olarak ele almak lazım; bu raporda bütün önemli konuların hepsi ele alındı.”

Genellikle birinci ödül alan proje ekseninde yapılan tartışmaların ardından, birinci ödülü alan yarışmacılar söz aldı.

Soru cevap bölümü ardından yapılan ödül töreniyle birlikte kolokyum sona erdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın