İsveç’te Permakültür Çiftliği

İsveç'in güneyinde, beslenmenin, yaşamanın ve doğa ile bağ kurmanın daha iyi yollarını keşfetmek amacıyla kurulan bir permakültür çiftliği ve inziva noktası olan "Stedsans in the Woods'un tasarımı Lendager Group"a ait.

İsveç’in güneyinde bulunan “Stedsans in the Woods” isimli projenin şu anda şantiye aşaması devam etmekte. Mette Helbæk ve Flemming Hansen tarafından kurulan habitat, kentten uzakta bir permakültür çiftliği ve inziva noktası olma niteliğini taşıyor.


Fotoğraflar: Lendager Group

“Beslenmenin, yaşamanın ve doğa ile bağ kurmanın daha iyi yollarını keşfetmek için bir laboratuvar” anlayışıyla tasarlanmış proje, çiftlik ürünlerinin pişirileceği bir restoran ve tek gecelik konaklamalar için kabinler de içerecek.

Helbæk ve Hansen, proje hayata geçirilirken sürdürülebilirlik konusunda uzman olan Lendager Group ile çalışmış. Alanda peyzaj ile uyum içerisinde bir gelişim sağlamak için etrafta bulunan terkedilmiş barakalardan elde edilen ahşap ve yine terkedilmiş seralardan sağlanan cam gibi malzemeler kullanılıp ‘upcycling’ hareketi desteklenmiş.

Tasarım ekibi, dış cephelerde hafriyat sırasında çıkarılan taşları kullanılırken, yapının iç duvarlarında alanda çiğneyerek oluşturdukları sıkıştırılmış toprağı kullanmış.

Tasarımın merkezinde ise camla kaplı iki prizmanın kesişiminde yer alan ve ‘üçüncü mekan’ olarak anılan restoran / yarı açık mutfak bulunuyor. Burada ziyaretçiler komşu gölde tutulan balıklar ile çoğu çiflikten ve ormandan sağlanan besinleri tüketebilecekler.

Orman proje tamamlandığında toplam 14 farklı kulübeye ev sahipliği yapacak. Bu kulübelerden bazıları peyzaj içerisinde, bazıları göl üzerinde bazıları ise ağaçlara asılı konumda tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın