İstanbul’un mimari geleceği için ödüllü yarışma

İnşaat sektöründe 47. yılını dolduran İnanlar, kurucusu olduğu Mimar Sinan İmar Kültür Eğitim Vakfı (MİKEV) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliğiyle 'İstanbul'un Geleceği İçin Alternatif Öneriler' yarışması açtı.

Türkiye’de bir ilk olan yarışma, İstanbul’un yeni çehresini belirlemeyi hedefliyor. Mimari yarışmanın duyurusu dün İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Rektör Yalçın Karayağız, üniversitenin Mimarlık Fakültesi Dekanı Güzin Konuk, İnanlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Kentin geleceğine dair öngörülerin akademisyenler ve öğrencilerin gözlemleri ile değerlendirileceği yarışma, Türkiye’deki tüm üniversitelerden akademisyenler ve öğrencilerin katılımına açık. İki ayrı kategoride gerçekleşecek yarışmalardan ilki, kente bakışları ve yaratıcı görüşleri ile İstanbul için alternatifler sunmaları istenilen öğrencilere yönelik olacak. Akademisyenlere yönelik ikinci yarışmada ise sürekli vizyon ve görüşlerin çarpıştığı akademik dünyadan kenti yeni bütünsel bir bakışla değerlendirmeleri istenecek.

Yarışmanın proje teslim tarihi 15 Haziran 2012. Sonuçların 1 Ağustos 2012’de açıklanacağı yarışmanın akademisyenler kategorisi birincisinin ödülü 40.000 TL, 5’er adet eşdeğer ödül ise 12.000 TL olacak. Öğrenci kategorisinde ise her biri 10.000 TL olmak üzere 5 adet eşdeğer ödül verilecek. Yarışma sonucunda teslim edilen çalışmalardan oluşacak bir sergi açılacak. Ödül alan projelerin sunumu ile uluslararası katılımcıların konuyu tartışacağı bir panelde ise sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak. Yarışmayla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, tarih boyunca bir dünya kenti olan İstanbul, uluslararası arenada Paris, Londra gibi şehirleri geride bırakarak geleceğin gözde kenti olma yolunda ilerliyor. Yeni kentsel ve mimari projeleri ile dikkat çeken İstanbul, bu dinamik süreçte akademik aklın desteğine ihtiyaç duyuyor ve farklı disiplinlerce üretilecek yeni İstanbul tahayyülleri arıyor. İstanbul’un çok kimlikli yapısına, tarihî, turistik, sosyal ve ekonomik değerlerine uygun, alternatif gelecek kurgularına duyduğu ihtiyacı gören İnanlar İnşaat’ın hamiliğini yaptığı MİKEV ve Mimar Sinan Üniversitesi’nin başlattığı yarışma, bu tahayyülleri somutlaştırmak adına düzenlendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın