İstanbulSMD’nin Yeni Başkanı İ. Hakkı Moltay

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD) gerçekleştirdiği seçimli olağan Genel Kurul toplantısı ile yeni yönetimini seçti. Prof. Mimar Ertun Hızıroğlu’ndan boşalan Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Dr. Mimar İ. Hakkı Moltay seçildi.

Yönetim Kurulu’nun diğer üyeliklerine, Sibel Dalokay Bozer (Başkan Yardımcısı), Hakan Demirel (Sayman), Umut İyigün, Abbas Hacıömeroğlu, Ziya Canbazoğlu ve Durmuş Dilekci seçildiler.

İ. Hakkı Moltay kimdir?

İ. Hakkı Moltay, 1945 yılında İstanbul’da doğdu. 1962 yılında mimarlık eğitimine başladığı İstanbul Teknik Üniversitesi’ni 1967’de, Y. Mühendis Mimar unvanı alarak bitirdi. Aynı üniversitenin Mimarlık Fakültesi’nde 1974’de Yapı Bilgisi dalında doktorasını tamamladı.

1974-1979 yılları arasında doktor asistan sıfatı ile İTÜ’de yapı bilgisi dersi ve yapı projesi atölye çalışmalarına katıldı. 1979’da üniversite doçenti oldu. Bu yıllarda ayrıca tekstil fabrikaları, demir-çelik üretim kompleksleri, termik santral, toplu konut ve iş merkezi yapılarının tasarımlarında ve mimari projelerinin uygulama kontrolluğunda çalıştı. 1980 yılı başında üniversiteden ayrılarak serbest mimarlık bürosu kurdu. İstanbul Maçka’da, merhum Doç. Dr. Aligül Ayverdi ile ortak olarak projelerini hazırladıkları Destek Binası’nın “maliyet+fiks kar” yüklenim sistemi ile yaptırılmak üzere proje yönetimini üstlendi ve tamamladı. 1982’den 1987’ye kadar Suudi Arabistan’da, Mekke’de, Soyak-Binladin JV ortaklığının yüklendiği, ünlü şehirci mimar Candilis’in avan projelerini hazırladığı 2692 villa ve alt yapı tesislerinden oluşan toplu konut projesinde, JV yönetim kurulu üyesi ve proje koordinatörü olarak görev yaptı. 1987-1990 arasında ABD, Kanada, Batı Almanya, İsveç ve Sovyetler Birliği’nde Soyak İnşaat A.Ş. adına proje ihale süreçleri ve Soyak’ın yukarıda sayılan ülke firmaları ile kurdukları müşterek teşebbüslerde yönetici olarak bulundu. Katıldığı sınırlı yarışmada seçilen İstanbul Kruvaziye Limanı Terminali ve Liman Lokantasının restorasyonu ve yeni fonksiyonlar projesini gerçekleştirmek için 1989’den itibaren İstanbul’da Mimta Mimarlık Ltd. Şti.’yi kurarak mimari tasarım ve danışmanlık ve yüklenim çalışmalarına kendi firmasında devam etti. Bugüne kadar Türkiye ve Libya’da hastane, iş merkezi, toplu konut, endüstri yapıları, deniz terminal yapıları, yeme – içme tesisleri vb. projelerde tasarım, uygulama dokümanları hazırlığı, uygulama organizasyonu ve danışmanlık hizmetleri verdi.

2009 yılından bu yana Mimta Mimarlık çatısı altında Türkiye ve yabancı ülkelerde (Rusya, Gürcistan, ABD, İspanya) gayrimenkul projelerine sürdürülebilirlik ve yeşil bina sertifikasyonları (LEED, BREEAM, Earthcheck) danışmanlığı hizmetleri verilmesi konusunda da yönetici olarak çalışıyor.2010’dan bu yana U.S.Green Building Council’in üyesi olan Mimta, 2016 yılında Leed sertifikası almak için USGBC’ ye nihai başvurularda istenilen dokümanların hazırlığında, bugüne kadar bütün dünya ülkelerinde, yalnızca üstün başarı gösteren 53 danışmana verilen “Proven Provider” ünvanı ile ödüllendirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın