İstanbul Kültür Üniversitesi, 4. İstanbul Tasarım Bienali’nde

İstanbul Kültür Üniversitesi, Tasarım Bienali’nde bu yıl bienalin altı temasından biri olan ve Arter’de yer alan Dünya Okulu’nun tema sponsorluğunu üstleniyor.

Akdeniz ve göç konularını farklı biçimlerde işleyecek olan Dünya Okulu’nun atölyeleri, Arter’in yanı sıra eş zamanlı olarak uydu mekan olan İstanbul Kültür Üniversitesi’nde yapılacak.

İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Açılış Etkinliği

İstanbul Kültür Üniversitesi 2018-2019 Sanat Yılı ve İstanbul Tasarım Bienali Etkinlikleri, 24 Eylül tarihinde saat 15.00’te Göçün Kültürü/Kültürün Göçü temasıyla alanında önemli isimlerin de katılacağı bir panelle açılacak. Panel programında İGAM İltica ve Göç Çalışmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Öznur Alkan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. İpek Akpınar yer alacak. Panelin ardından Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Mimarlık Fakültesi’nin sergileri ziyarete açılacak.

Nuri İyem, Çağrı Saray, Temür Köran, İpek Düben, Burcu Ürgüt ve Ragıp Basmazölmez’in eserlerinin sergileneceği Göç Kültürü ve Sanat sergisi, 12 Ekim tarihine kadar devam edecek. Mimarlık Fakültesi ise Göç Kültürü ve Mekan sergisinde yurt içinde ve yurt dışında farklı üniversitelerden mimarlık öğrencilerinin işlerine yer verecek.

Arter – Dünya Okulu Atölyeleri

Bienal kapsamında Sanat ve Tasarım Fakültesi ile Mimarlık Fakültesi çeşitli atölyeler düzenleyecek.

Mimarlık Fakültesi’nin 28-29 Eylül tarihindeki “Acil Durumda Barınak Tasarımına Yönelik Malzeme Denemeleri” başlıklı atölyede 3 ayrı öğrenci grubunun farklı güncel malzemeler kullanarak gerçekleştireceği tasarımlar ile ‘göç ve afet durumu sonrası daha iyi ve konforlu yaşam alanları’ üretmeleri bekleniyor. Bu çalışmanın olası durumlar sonrasında insanların barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik diğer çalışmalara bir kaynak olması hedefleniyor.

Bu atölyenin sonucunda katılımcı öğrencilerin ve ziyaretçilerin toplumsal farkındalığının artması bekleniyor. Ayrıca, öğrenciler mimarlık eğitiminde edindikleri teorik malzeme ve strüktür bilgilerinin mesleki alanda kullanım alanlarını görmüş ve pratikte uygulanmasına dair bir tecrübe edinmiş olacaklar.

Bienal kapsamında Mimarlık Fakültesi’nin 5-6-7 ve 9 Ekim tarihlerinde yapacağı “İstanbul Göç Haritası” atölyesinde ise öğrencilerin kendi ürettikleri bir İstanbul maketi üzerinde dijital araçları kullanarak kentin göç haritasını çıkarmaları isteniyor. Öğrencilerden göçmenlerin kentsel yaşantısını anlatan video ve resim gibi dataları maket üzerine QR kodlarla yerleştirmeleri bekleniyor. Ziyaretçiler ise cep telefonu ve tablet gibi araçlarla bu içeriği görüntüleyebilecek.

Sanat ve Tasarım Fakültesi, 11-12 Ekim’de üç atölye yapacak. “Arşivde Boğulmak” başlıklı kurgu atölyesi, göç ve göçmenlik konularında duyarlılığı, empati ve toleransı arttırmakla birlikte veri tabanı, film yapımı ve kullanım alanlarına ilişkin bilgi sunulması hedefleniyor. “Arttırılmış Gerçeklik Atölyesi” adını taşıyan yeni medya atölyesi, artırılmış gerçeklikle oluşturulmuş katılımcıların görsel bir dil kullanılarak göçün içinde kendilerini var etmeleri ve göç duygusunu hissetmeleri amaçlanıyor. “Kanatlarımı Görüyor Musun?” başlıklı animasyon atölyesi, göç konusunu Turna kuşu üzerinden işleniyor. Biyokültür, yaşamın devamlılığı, süreklilik, sınırsızlık ve kültürlerin birleşimi konuları hakkında katılımcılara aktarım yapmayı ve dijital ortamda deneysel Gif animasyonlar üretimiyle katılımcıların göç kavramını içselleştirerek kişisel deneyimleriyle tanımlamaları hedefleniyor.

Uydu Mekan: İstanbul Kültür Üniversitesi Atölye ve Sergileri

Mimarlık Fakültesi’nin “Evin Ayrıntıları” başlıklı çalışması, 24 Eylül-12 Ekim tarihleri arasında İKÜ’de yapılacak. “Evin Ayrıntıları” göç ve göçmenlik konusunu ev üzerinden okuyarak evin göçülen değil, taşınan bir şey olduğunu anlatıyor. Üzerlerinde gündelik kullanım nesnelerinin izlerini taşıyan sayısız örtü, astar, kılıf ile kendine ait bir ev çizmeye çalışan bir kolaj asamblaj çalışmasının arkasında günlük diyalogların, kaşık, kapı zili gibi eve ait yerel seslerin olduğu bir çalışmadır. Buradan atölyelerle ilgili ayrıntılı bilgi edinilebilir.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Düğümler Çözümler Konferans ve Sergisi de “Göç” konusuna odaklanıyor. 15 Ekim tarihinde açılış konuşmasını Deniz Ova’nın yapacağı bu konferans ve sergi, 4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında bir etkinlik olarak yer almakta. 4 Kasım tarihine kadar sürecek olan bu sergi için Türkiye’de lisansüstü eğitim görmekte olan resim, fotoğraf, video, heykel, seramik, yerleştirme ve yeni medya alanlarındaki sanatçılara çağrı yapıldı. Sergi Seçici Kurulu’nda Fırat Arapoğlu, Çelenk Bafra, Naz Cuguoğlu, İpek Düben gibi önemli isimler yer alıyor. Ayrıntılı bilgi için dugumlercozumler.com sayfası ziyaret edilebilir.

Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin 17-18 Ekim tarihlerinde İKÜ’de yapacağı atölye “Duygu ve Düşüncenin Görselleştirilmesi” başlığını taşıyor. Bu atölye, hem seramik hem de fotoğraf/resim atölyesini içinde barındırıyor. Seramik atölyesi, mekan ve ihtiyaçlar üzerinden yapılması planlanan bir tartışma ile eski yeni karşılaştırılmaları üzerinden yeni yaşama mekânlarının tasarımını kapsıyor. Resim atölyesi ise göçmen kuşların görsel alıntıları üzerinden fotoğraf/resim ve sanat tarihinde hikâyeleri ile başlatılan bir tartışmadan yola çıkarak yeni bir yol hikayesi yaratma sürecini içeriyor. Atölyelerle ilgili ayrıntılı bilgi için https://gsuam.iku.edu.tr/ adresi ziyaret edilebilir.

Bu sergilerin yanı sıra bienal kapsamında Uydu Mekan olarak anılan İstanbul Kültür Üniversitesi’nde 29-30 Ekim tarihlerinde saat 13.00-15.00 arası Eniz Rıza Sakızlı, Serpil Altın, Nesli Özalp Tuncer ve Zeynep Arısoy gibi önemli isimlerin eşlik edeceği Göçe Dair başlıklı sinema günleri yapılacak. Bu programa film gösterimlerinden sonra yönetmenlerle birlikte yapılacak söyleşiler eşlik edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın