İnşaat Zirvesinde Yarışma Modeline Ödül

7. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi 26 Kasım tarihinde The Grand Tarabya Hotel'de düzenlendi.

Türkiye İMSAD tarafından 2009 yılından bugüne gerçekleştirilen 7. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi bu yıl “Sürdürülebilirlik Sözü” ile açılış yaptı. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, TürkMMMB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Süreyya Ural, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, TürkSMD Yönetim Kurulu Başkanı Aytek İtez, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın, TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin katılımıyla gerçekleştirilen törende değişen dünya kurgusu üzerinde birçok farklı oturum düzenlendi.

İnşaata Sanat Çerçevesinden Bakış

İlk oturumun ardından Avrupalı tasarımcılar Pinar&Viola tarafından yapılan Future Human Habitat konulu özel sunumda inşaata sanat çerçevesinden bakış açısı yorumlandı. Tasarımcılar Pınar Demirdağ ve Viola Renate, inşaat sektöründeki ve onun ötesindeki günümüz zorlukların üstesinden gelinmesi için ihtiyaç duyulan yeni tasarım sistemlerini masaya yatırdı. İkili sosyal yaşama dönük çözümlerini, vizyonel bakış açılarını katılımcılarla paylaştı.

Kentler Ülkelerin Önüne Geçti

Zirvenin dikkat çekici bir oturumu da “Değişen İhtiyaçlar: Dünyadaki Değişimin Yapılaşmaya/Yapılara Etkileri”ydi. Mimar Nevzat Sayın, Özyeğin Üniversitesi, Prof. Dr. Pınar Mengüç ve Şehir Plancısı Faruk Göksu’nun konuşmacı olduğu oturumda kentlerin senaryo yoksunluğuna ve bu bağlamda Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda nasıl dönüşümler yaşadığı üzerine tartışmalar yapıldı.

Sözü alan Faruk Göksu, “Kentler ülkelerin önüne geçti. New York bir finans, Barselona bir kültür kenti. Bu düzeni niye kurguladılar, çünkü 90’larda Avrupa tamamen çökmüştü ve yeniden rönesans yaparak kentleri kalkındırmaya ihtiyaç duydular. Kentleri nasıl yönetebiliriz sorusu üzerine yoğunlaştılar,” dedi.

Değişen bu düzende nasıl bir konut hayali olduğu sorusu üzerine Nevzat Sayın konutun artık bir yatırım aracı olarak görüldüğünü belirtti. Yatırımın masum insanları azgın birer yatırımcıya çevirdiğini belirten Sayın, “Mahallesiz yaşamlar da olabilir, hep bunun kaybı üzerine düşünüyoruz. Ama asıl bu yeni yaşam biçimi nasıl tasarlanmalı ve sosyal doku ne olacak sorusunu düşünmüyoruz,” dedi.

Yeni Bir Tasarım Anlayışı

Kentsel mekan kalitesinin ve yaşanılabilirlik düzeyinin arttırılmasını yarışmalar aracılığı ile desteklemek ve özendirmek amacıyla düzenlenen bu yıl ilk kez Türkiye İMSAD Kentsel Tasarımda Kalite Ödülleri de Zirve kapsamında sahiplerini buldu.

Bahar Aksel, Ece Ceylan Baba, Zekai Görgülü, Ersen Gürsel, Celal Abdi Güzer ve Semra Teber’den oluşan jüri üyeleri İzmir Anakent Belediyesi tarafından açılan Gaziemir Aktepe ve Emrez Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Alanı Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması’nı alternatif bir araştırma, tasarım süreç ve modeli olarak görmüş; bu yarışmaya Büşra Al, İlker İğdeli ve Berrin Özdemir tarafından sunulan önerinin çok yönlü araştırmasını kentsel tasarım modeline dönüştürmesindeki başarısı nedeniyle ödüle değer buldu. İzmir Anakent Belediyesi de bu yarışmaya yönelik hazırlık ve uygulama süreciyle ödüle layık görüldü.

Ödül töreninde ayrıca aldığı meclis kararı ile kentin önemli bir bölümünde mevcut imar planının yürürlüğünü durdurarak yarışma yöntemi ile kentsel tasarımla temellenen yeni bir planlamanın oluşmasına fırsat tanıyan ve kısıtlı olanaklarla bu süreci gerçekleştirmeye çalışan Söke Belediyesi’ne de açtığı “Söke Belediyesi İmar Planlamasına Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi Yarışması” için jüri özel ödülü verilmesine karar verildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın