TSMD Mimarlık Merkezi ve “Ankara Maketi” Açılışı Yapıldı

TSMD Mimarlık Merkezi ve “Ankara Maketi”nin açılışı 14 Haziran Perşembe günü yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kentpark AVM’nin arka cephesinde yer alan merkezin açılışına çok sayıda mimar ve mimarlık ofisleri katıldı.

TSMD Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Hatırlı açılış konuşmasında çok heyecanlı olduklarını, herkesin katkısı ile bu merkezin var olacağını söyledi.

Açılış kapsamında Avrupa Birliği desteğiyle, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen ReACT Projesi’nin ikinci paneli olan “West in East” Paneli gerçekleşti. Panelin konuşmacıları arasında Esra Akcan, Olaf Bartels, Nasrine Faghih, Suha Özkan ve Uğur Tanyeli yer aldı. Moderatörlüğünü Aydan Balamir’in yapmış olduğu panelde kentlerin çok kültürlü dönüşümlerine yönelik örnekler aktarıldı.

Panelin ilk konuşmacısı olan Esra Akcan, 1920-30’lar dönemini anlatan kitabından kültür akışında gerçekleşen dönüşümleri, çeviriler üzerinden dinleyicilere aktardı. Akcan’ın bu kültür akışına örnek olarak Avrupalı (Batılı) mimari anlayışın ülkemizdeki izlerinden ve etkilerinden bahsetti. Bunlardan bazıları Ankara Planı’nı Jansen’in yapması, Atatürk Köşkü’nde Viyana’dan gelen mobilyaların kullanılması, 4. Levent Konut Projesi’nin Bruno Taut’un öğrencisi olan bir Türk mimar tarafından tasarlanması olarak sıralanabilir. Mimarlık eleştirmeni Olaf Bartels de benzer şekilde İstanbul ve Ankara ağırlıklı olarak Batılı mimari anlayışın kentlerdeki örneklerini yapılar üzerinden görsel malzemelerle aktardı. İran kökenli mimar Nasrine Faghih ise Grand Paris için düzenlenen master plan yarışmasına katılan mimarların projelerinden bahsederek, Paris gibi bir metropolün halen daha planlamaya yönelik bazı sorunları çözemediğini söyledi. Prof.Dr. Suha Özkan, İstanbul ve Ankara’ya yabancı mimarların yapmış oldukları yapıları fotoğrafları ile dinleyicilere aktardı. Panelin son konuşmacısı olan Prof.Dr. Uğur Tanyeli de farklı bir bakış açısı ile Doğu – Batı kavramları üzerinde bir tartışma ortamı yarattı. Tanyeli, şimdilerde kültür tariflerimizin oldukça yetersiz olduğunun, 19. yüzyıldan kalma ulusalcı kültür örneklerini halen daha kullandıklarının altını çizdi.

Panelin ardından Kentpark AVM içerisinde yer alan 1/500 ölçekli Ankara Kenti Maketi’nin açılışı yapıldı. Maket kentin kuzey-güney aksını göstermekle beraber ilerleyen zamanlarda doğu-batı aksının da ekleneceği ve TSMD Mimarlık Merkezi’ne taşınarak burada sergileneceği belirtildi.

Açılış töreni TSMD Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen keyifli bir kokteyl ile sona erdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın