Sulukule’nin Değişen Çehresi

Sulukule'de gerçekleşen "yenileme projesi" bitmek üzere. Hak sahipleri arasında yakın zamanda kura çekilişinin yapılması planlanıyor.

“Kentsel dönüşüm projeleri nasıl olmalıdır?” sorusunu sıkça sorduğumuz bu dönemlerde Arkitera olarak Sulukule proje alanını mercek altına aldık.

Fatih Belediyesi’nin İBB ve TOKİ ile ortaklaşa yürüttüğü Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Projesi kapsamında, 640 konut inşa ediliyor. Proje alanı 10 sokak, 3 caddeden oluşuyor ve alanda 22 tescilli eser yer alıyor. Tescilli eserlerin 17’si sivil mimarlık örneği, 5’i anıt eser.

Sur içinde yer alan bu iki mahallenin projelendirme amacı “Tarihi kent dokusuyla uyumlu, Tarihi Yarımada’nın kentsel ve mimari mirasına uygun sağlıklı binalarla ve altyapıyla yenilenmesi” olarak ifade ediliyor. Villa görünümündeki cumbalı evler 65, 70, 90 ve 100 metrekarelik dairelerden oluşuyor. Osmanlı mimarisini yaşatmak amaçlı yapılan cumbalı evlerin, turuncunun tonlarıyla bezenen renkli görünümü ve sıraevler yapısı ile nasıl bir kimlik kazandığı net değil. Dikkat çeken bir diğer nokta da, fotoğraflardan göründüğü kadarı ile hava fotoğrafında yer alan mevcut ağaçların korunmadığı…

Birçok STK’larla UNESCO’nun da tepki gösterdiği Sulukule Projesi’ndeki evlerin Mart 2012’de teslim edileceği açıklandı.

Etiketler

1 Yorum

  • talha-gencer says:

    5. Projemde Süleymaniyedeki Hoca Gıyaseddin mahallesinde benzer bir çalışma yapmıştım. Yaklaşım ve ölçek doğru (açıkçası TOKİ den beklemiyordum) malzemeler, pencere ölçüleri ve renklerde sıkıntı var

Bir yanıt yazın