Roboski Müzesi için Düğmeye Basıldı

Türkiye'nin ilk anma mekanı olabilecek Roboski Müzesi için çalışmalar başladı. Müzenin projesi ise "yarışmayla yap"ılacak.

28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 insanın şaibeli ölümü üzerine adalet arayışları sürüyor. Roboski’de yaşananların unutulmaması için Türkiye’nin ilk utanç müzesi olabilecek Roboski Müzesi için çalışmalar başlatıldı.

Roboski Müzesi Girişimi adı altında birleşen gönülü ekip Roboski’nin adalet mücadelesini “adalet adaletsizliğin olduğu yerden yükselir” diyerek bir müze ile simgeleştiriyor. Projenin elde edilmesinden, inşaatına, sergilere kadar her aşamanın kolektif bir ruhla ve dayanışma ile yapılması planlanıyor. Bir anma mekanı, “adalet sarayı”, kütüphane, ortak direniş ve yaşam alanı olarak kurgulanan müzenin elde edilmesi ise yarışmayla olacak.

Ekip, “Bu yapı, katliamın üstünün örtülmesi ve unutturulması kampanyalarına karşın unutmayacağımız ve unutturmayacağımız, inadımızı somutlaştırabileceğimiz bir odak olacak” diyor. Roboskili köylüler ise bu çatıya ev sahipliği yapmayı kabul etmiş. Yitirdikleri yakınlarının mezarlarının bulunduğu alanın hemen yanında proje için bir araziyi bağışlamışlar.

Roboski Müzesi Girişimi önümüzdeki süreci şöyle anlatıyor:

“Proje için yürütülecek kampanya üç ayaktan oluşuyor:

1- Yapının projesinin elde edilmesi; ortak katılım / yarışma
2- Yapının inşaatı için gerekli finansmanın sağlanması; destek kampanyası
3- Yapının inşa edilmesi; kolektif inşaat atölyesi

Projenin birinci aşaması olan yapının projesinin elde edilmesi sürecinin kendine has bir “katılım/yarışma” ile elde edilmesini çok önemsiyoruz. Tasarım sürecine mimarların yanısıra sanatçıların, aydınların, tasarımcıların da katıldığı, seçim sürecinde Roboskili köylülerin de etkin olduğu bir yarışma olsun istiyoruz bunun. Bu yarışma konusunda TMMOB Mimarlar Odası kurumsal desteğini bizden esirgemedi. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Bu üç aşamadan ikincisi için katliamın ikinci yıldönümünde (28 Aralık 2013) bir kampanya başlatılacak ve ihtiyaç duyulacağı düşünülen finansman binlerce kişinin küçük katkıları ile toplanacak. Birinci aşamanın ve ikinci aşamanın paralel olarak yürümesini ve bu iki aşamanın kamuoyu desteği sağlanmasında, birbirlerini desteklemesini öngörüyoruz.

İlk iki aşamanın sonuçlanması sürecinde üçüncü aşama için hazırlıklarımız başlayacak. Projesini ve finansmanını kolektif bir şekilde sağlayacağımız müzenin inşaatını da birlikte yapmak istiyoruz. İki-üç ay sürmesini planladığımız inşaat sürecini gönüllülerin katılımlarıyla, köylülerin desteği ile yapacağız.”

Somut ürünü 2014 sonbahar aylarında hayata geçirmeye çalışan ekip, şimdilik Roboski Müzesi olarak adlandırılan yapının isminin de daha sonra ortak bir öneri ile belirleneceğini söylüyor.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın