Park ile Kucaklaşan Aktarma Merkezi

Salesforce Aktarma Merkezi, on bir ayrı hattı birbirine bağlayan, çok araçlı bir toplanma noktası olarak San Francisco şehir merkezinde hizmete girdi.

New York’taki Grand Central Terminali ve Londra’daki Victoria İstasyonu’nun ruhunu taşıyan Salesforce (eski ismi ile Transbay) Aktarma Merkezi, San Francisco için yeni bir giriş kapısı olarak öne çıkıyor. İçinde bulunduğu mahallenin büyümesine katkı sağlayacak olan yapının yenilikçi tasarımı, içerisinde 2.2 hektarlık bir çatı parkı da bulunduruyor.

Aydınlık bir iç mekana sahip Aktarma Merkezi içerisine yerleştirilen “ışıklı sütun”lar, burada canlı ve davetkar bir atmosfer yaratıyor. Bu sütunların en büyüğü, otuz altı metre yüksekliğindeki Büyük Hol’ün tam ortasında bulunuyor ve yer altındaki raylı platformdan başlayarak, çatı katındaki parka kadar uzanıyor.

Transbay’ın tasarımının odak noktasını çatıdaki park oluşturuyor. Doğal öğeler ve aktivitelerin yoğunlaştığı bu alan, zaman içerisinde yüksek olasılıkla çevredeki binalara bağlanan köprülerin de bulunacağı farklı giriş noktalarına sahip olacak. Yapıda bin kişilik bir amfi tiyatro, çocuk oyun alanı ve kafeler gibi aktif birimlerin yanı sıra insanların kitap okuyabilecekleri, piknik yapabilecekleri ve sakince dinlenebilecekleri alanlar da planlandı.

Çevresel kalite ve sürdürülebilirlik, Aktarma Merkezi’nin tasarımında dikkat edilen önemli faktörler. Yıllık enerji tüketiminin 2008 Title 24 Enerji Verimliliği Standartları’na kıyasla yüzde yirmi beş daha az olacağı öngörülen yapıda, LEED Gold sertifikası için de çalışmalar devam ediyor.

Şehrin finans bölgesine bir blok uzaklıktaki Mission Street’te beş blok boyunca uzanan yapının zemin katındaki dükkanlar ve kafeler ile sokak yaşamının da canlandırılması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın