Mimarlar için Tablet Cihazlar: iPad

Sadece bir buçuk yıl önce piyasaya sürülen iPad bu kısa sürede akılalmaz bir yaygınlığa ulaştı. Bu yazıda iPad hakkında temel bilgiler ve bir mimarın ihtiyaç duyacağı iPad uygulamalarına değiniliyor.

Sadece bir buçuk yıl önce, 2010 Nisan’ında Apple tarafından piyasaya sürülen iPad bu kısa sürede akılalmaz bir yaygınlığa ulaştı. “Apple’ın kasasında ABD hükümetinden daha fazla para varmış” söylentisi bile şirketin başarısını göstermeye yetiyor. Apple iPad’in piyasaya sürülmesinden tam bir yıl sonra Mart 2011’de iPad2’yi kullanıma sundu. Iphone’larda da kullanılan iOS işletim sistemini kullanan iPad tablet pazarının %61’ini halen elinde bulunduruyor. Pazarın geriye kalan büyük bölümü ise Android işletim sistemin kullanan tabletlere ait. Bu tabletlerden Türkiye’de en çok gündeme gelen Samsun Galaxy Tab, son haftalarda ise TTNET’in satışını yapması nedeniyle Motorola Xoom da Türkiye gündeminde. Aşağıda vereceğimiz liste tablet cihazların yaşama ve iş yapma biçimimizi ciddi olarak etkilediği bu günlerde mimarlara özel uygulamaların listeleneceği kısa bir yazının yararlı olacağı motivasyonuyla hazırlandı. Bu ilk yazıda sadece Apple iPad uygulamalarını içeriyor, Android tabletler için ayrı bir yazı da yayınlayacağız.

Yazıya henüz bir tablet cihazınız yoksa hemen bir tane edinin diyerek başlamakta fayda var. Bilkom tarafından satılan iPad’lerin fiyatları 1.200’le 2.000 TL arasında değişiyor.  ABD’den tanıdık aracılığıyla getirmek isterseniz fiyatlar 499’la 829 dolar  arasında. Bir şirket sahibiyseniz Türkiye’de KDV’yi düşeceğiniz hesaplamayı unutmayın. Apple mümkün olan herşeyi satma stratejisine uygun olarak iPad için bir de kılıf satıyor. iPad2 kılıfı olarak bilinen bu kılıftan da bir tane almanızı öneriyorum.iPad’iniz Harita, ve Youtube uygulamalarıyla size ulaşacak. Cihazı açar açmaz bir bilgisayar ile iTunes’a bağlamanız gerekiyor. (Apple olması şart değil.) iTunes’a bağlandıktan hemen sonra kullanmaya başlayabilirsiniz ancak eğer yeni uygulamalarla iPad’inizi zenginleştirmek istiyorsanız Apple sizden bir de kredi kartınızı kendi sistemlerine bağlamanızı istiyor. Bu işlem sadece daha sonra yapabileceğiniz olası alışverişler için, kullanmadığınız ve son bir onay vermediğiniz sürece sizden herhangi bir ücret tahsil edilmiyor.

Bir iPad sahibi oldunuz ve artık iTunes’tan uygulama indirebiliyorsunuz. Yazının asıl kısmı buradan sonra başlıyor. Aşağıda kısa notlar eşliğinde uygulamalarla ilgili notları bulabilirsiniz:

Dropbox

Dropbox’ı internet üzerindeki harici diskiniz olarak düşünebilirsiniz. Eskiden FTP ile yaptığımız pek çok işi de Dropbox’la yapabiliyoruz. Kullanmaya karar verirseniz mutlaka yazılımını bilgisyarınıza kurun. Kurma işleminden sonra bilgisayarınızdaki dropbox klasörü ile internetteki dropbox klasörünüz eşlenecek. Dilediğiniz kadar alt klasör ve dosyayla üstüne üstlük dilediğiniz klasörleri dilediğiniz kişilerle paylaşma yetkisiyle. Dropbox’ın ücretsiz versiyonu 2GB alanla geliyor. Dilerseniz daha profesyonel ücretli paketleri de var.Eğer Dropbox’ı zaten kullanıyorsanız iPad uygulamasını yükleyip kullanmaya başlayabilirsiniz. GB’larca bilgiye iPad ve internet aracılığıyla erişebilirsiniz.

Evernote

Evernote’un resmi iPad yazılımı. Evernote kısaca çok özellikli not alma platformu olarak tanımlanabilir. 

Flipboard

Flipboard’u, iPad için tasarlanmış kişiye özel dergi yaratma aracı olarak tanımlayabiliriz. Pratik olarak web sitelerinden aldığı bilgiyi kullancıya iPad’e uygun bir dergi formatında sunuyor.Twitter, Facebook, Linkedin, Flickr, Instagram hesabınızın dergi olarak dizgisinin yapıldığını ve size sunulduğunu düşünün, Flipboard bunu yapıyor. Ayrıca Google Reader’ınızla ya da Flipboar’un kendi özellikleriyle karma dergiler de yaratabiliyorsunuz. 

Twitter

iPad uygulaması Twitter’ın bağımlılık yapan özelliklerini kusursuz bir şekilde sunuyor. Twitter kullanıyorsanız ilk yüklemeniz gereken uygulamalardan.

WordPress

Bugünlerde mimarların web sitelerinin çoğu arka planda WordPress kullanıyor. Bu uygulamayla temel güncellemeleri iPad’inizden yapabilirsiniz.

AutoCAD WS

Dosyalarınızı görüntülemeye yarayan resmi AutoCAD uygulaması. Uygulama büyük sayılabilecek dosyaları zorlanmadan açabiliyor. Bu uygulama ile dosyalarınızı temel araçlarla düzenlemeniz de mümkün.Ayrıca dosyanın indirilmesini ve düzenlenmesini kontrol altında tutarak paylaşabiliyorsunuz. Bir mimar için olmazsa olmaz uygulamalarından.

Sketchbook

Autodesk’in bu yazılımı AutoCAD WS ile birlikte bir mimarın çizimle ilgili ihtiyaçları için en çok kullanacağı yazılım.Mutlaka bulunmalı.

Sun Seeker

Uygulama, bulunduğunuz yeri belirliyor ve tarihe göre güneş simulasyonu yapıyor. Altı dolar ödeyerek pro versiyona yükseltmeniz durumunda cihazınızın kamerası ile artırılmış gerçeklik özelliğini ve diğer başka ek özellikleri de kullanabilirsiniz.

Adobe Ideas

Adobe’den son derece basit bir eskiz uygulaması. Çok basit araçlarla yaptığınız çizimi emaille pdf olarak hızla gönderebiliyorsunuz. İpad’inizde mutlaka bulunması gereken uygulamalardan.

PS Express

iPad’inizdeki fotoğraflarda düzenlemeler yapmanıza yardımcı olacak Photoshop Express uygulaması.

Muji Calendar

Muji severler için güzel haber. Takvim ve defter uygulamasıyla Muji severliğe devam edebilirsiniz. Özellikle takvim uygulaması için iPad’de yer alan onlarca takvim içinde en iyilerden birisi denebilir. 

Moleskind

Tıpkı Muji gibi Moleskind de iPad defteri olarak dijital ortamda da yer alıyor.

Architizer

Architizer web sitesinin resmi uygulaması. Bugünlerde mimarlık yayıncılığı alanındaki en iyi birkaç iPad uygulamasından bir tanesi.

Abitare

iPad uygulamasından güncel sayıyı ya da eski sayıları 7 Dolara satın almak mümkün.

Wallpaper Case Studies

Bu iPad uygulamasıyla her gün ilham ya da bilgi verecek eğlendirici bir fotoğraf ya da video kullanıcılarla paylaşılıyor. Moda, tasarım, mimarlık gibi konuların işlendiği uygulamanın arşivine de ulaşmak mümkün.

Dexigner

Tasarımcı ve mimarlar için faydalı bir iPad yazılımı. Uluslararası başarıya imza atmış bu projenin Türkiye çıkışlı olması da sevindirici.

Yapı Kataloğu

Mimarlara özel Türkçe tek uygulama YEM tarafından hazırlanan Yapı Kataloğu. Uygulamada ürün ve firmalara göre arama yapılabiliyor. 

Houzz

Fotoğraf, Ürün, Fikir ve Profesyonel isimli dört başlıktan oluşan yazılım hem son kullanıcıların hem de mimarların ürün-fikir düşünme, tasarlama aşamasında pratik bir destekçileri olabilir. Bu uygulamanın iPad’inizde olmasını yararlı görüyorum.

Baukultur

Ücretsiz olarak Almanca olarak sunulan ve İsviçre Kültürel Miras topluluğu tarafından hazırlanan bu rehberde İsviçre mimarlığı ve yapı kültürü hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Domus Mimarlık Rehberleri

Domus dergisi tarafından hazırlanan rehberler ile Arkiv’de olduğu gibi yapılara, mimarlara ve haritalara bir iPad uygulaması konforuyla erişmek mümkün. Her bir rehber için 5$ ödemeniz gereken rehberler şu kentler için temin edilebiliyor: New York, Londra, Pekin, Şangay, Berlin, Milano…

Architronic

Ürünlere, üreticilere ve tasarımcılara hızla ulaşabildiğiniz uygulamanın 3 aylık kullanım bedeli 5$.

Architects Magazine Reader

Amerikan Mimarlar Enstitüsü’nün dergisinin ücretsiz yararlanılabilen iPad uygulaması.

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın