Çocuklarının AVM’lerde Büyümesini İstemeyenler için Bir Vaha: Palivor Çiftliği

Kalebodur sponsorluğunda 30. kez düzenlenen ARKİV Buluşması için 25 Mayıs'ta İğneada'da bulunan Palivor Çiftliği'ne gittik.

Buluşma’ya PAB Tasarım’dan Pınar Gökbayrak, Şanal Mimarlık’tan Merve Akdağ Öner, Model Plan Proje Yapı’dan Göksel Çağlar Çınar ve Burçin Balcı, Özyeğin Üniversitesi’nden Cengiz Eryeler, B Design’dan Melike Akalın, Çisem Gülen, Türkan Doğan, Ece Şeref, Armağan Taç, Nuran Erdoğan, Can Dağarslanı ve Gülnar Ocakdan, Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Emine Merdim Yılmaz, Selin Biçer, Özüm İtez, Uğur Ceylan ve Nihat Arafat Sarı katıldı. ARKİV Seçkileri 2012 arasında yer alan projenin tasarımcısı Kerem Oral önderliğinde önce bir sunum yapıldı, ardından da proje gezildi.

Bulgaristan sınırına bu kadar yaklaşmamız tabii ki kolay olmadı. 25 Mayıs gününün 10 saatini yolda geçiren tüm katılımcılarımıza ayrıca teşekkür ediyoruz.

Uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından çiftliğe vardığımızda çok iyi bir şekilde karşılandık. Çiftliğin kendi üretimi olan ürünlerden yapılmış yemekleri midemize indirdikten sonra az da olsa dinlendik.

Hemen sonrasında Kerem Oral çiftliği bize anlattı. 

Oral yaklaşık 3 sene önce kardeşi ve ortağı Emre Oral ile bir çiftlik kurma fikrinin akıllarına yattığını ardından hemen işe koyulduklarını söyledi.

160 dönüm arazi 11 parsele bölünmüş. Bunlardan 5 tanesini bağ evleri, 5 tanesi de çiftlik hizmetleri için ayrılmış. Bağ evlerineden her biri altı dönümlük, çiftlik evleri ise yirmişer dönümlük alan kaplıyormuş.

Oral bu çiftliğin aslında bir gayrimenkul girişimi olduğunun altını çizdi. Çiftlikte 450 adet keçi bulunuyor ve bu keçilerin nimetlerinden faydalanıyor. Ayrıca meşe balı üretimi de mevcut.

Oral projenin konumu ve yerleşim alanlarına olan uzaklığı nedeniyle güçlüklerle karşılaştıklarını belirtti. Buna rağmen her tipolojinin farklı şekilde ele alındığını ve bir bütün oluşturduklarını sözlerine ekledi.

Mimar projede özellikle malzemenin çok önemli olduğunu vurguladı. Ahşap ve taş kaplamaların kullanıldığı projede iç ile dış ve vejeteral ile mineral bağlarının öne çıkarıldığına değindi.

Projenin aldığı ödüllerden bahseden Oral bu işe verdikleri önemi anlatırken şunları söyledi: “Bu proje gayrimenkul yatırımından öte olsun istedik.”

Projede yaşanan zorlukların başında yol, elektrik ve su bağlantıları olmuş.

Oral tek tek proje tiplerini ve tasarım yaklaşımlarını anlattı. Ortak yaklaşımları iç mekanlarda zıtlıkların evlenmesi ve zemin katın yaşam/gündüz alanıyken üst katın uyku/gece mekanları ile donatılmış olmasıymış. İç mekan tasarımları evlerin sahipleri tarafından belirlenirken yapı tasarımları Kerem Oral tarafından yapılmış.

Konutların birbirlerine göre ayırt edici bazı özellikleri varmış. Örneğin Gökışık Evi (mimarın kendi evi) atmosfere açılan bir avluyla süslenmiş. Doğanın bize sunduğu enerjiden maksimum derecede yararlanmak üzere tasarlanan ev hem yazın hem de kışın rahatlıkla kullanılabiliyor. Evde klima yerine doğal havalandırma kullanılırken şömine ile ısıtma söz konusu.

Sunumun ardından soru cevaplara geçildi:

  • Palivor Çiftliği’nin ismi arsasından geliyormuş. Bu arsa eskiden bir papazınmış ve eskiden Bulgar topraklarında yer alıyormuş.
  • Proje tamamlandığında toplam 10 tane bağ evi olacakmış.
  • Satışlar arsa üzerinden yapılmış.
  • Her konutun 600 tane ağacı varmış ve sadece bunların sulanması için arsa sahiplerinden aidat talep ediliyormuş.
  • Betonarme karkas üzerine ahşap ve taş kaplama yapılmak zorunda kalınmış, çünkü yatırımcı olarak düşününce beton işçiliği diğerlerine göre daha az maliyetli oluyormuş.

Soru ve cevapların ardından da bu güzel bahar gününde keyifli bir şekilde projenin her köşesi gezildi.

ARKİV Buluşmaları Hakkında

Kapalı oturumlar halinde belli periyodlarda düzenlenen buluşmalarda her oturumda farklı bir proje geziliyor ve tartışılıyor. Buluşmaların kaydedildiği videolar, ARKİV’de ilgili projelerin başlıkları altında yayınlanıyor.

#arkivbulusmalari hashtagiyle instagram ve twitter üzerinden paylaşılan fotoğraflarımızı takip edebilirsiniz.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın