Bu Ev Başınızı Döndürecek

19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş bir binanın en üstündeki 4 katlı çatı katı dairesi Lower Manhattan'ın şehir manzarası ile çevrelenmiş. Şaşırtıcı bir görüş alanına sahip bu proje, tasarımcılarına nefes kesen çağdaş bir ev yaratma imkanı sunuyor.

Bu proje mimar David Hotson ve dekoratör Ghislaine Viñas’ın ortak çalışmasıyla ortaya çıkmış. Daire, daha önce konut olarak hiç kullanılmamış. David Hotson bu yüzden 4 kat yüksekliğinde bir oturma odası, camla kaplı bir tavan arası, iç kısım balkonları ve iki aşamalı kaydırak yapmak için tüm alanı yeniden yapılandırmış.

Daire şu özelliklere sahip:

  • 4 kat yüksekliğinde, strüktüel camdan köprülerle kaplı ve üst katlardan ışığı aktaran usta işi tavan pencereleriyle aydınlatılan giriş salonu
  • 50 adım uzunluğunda, merkezi kolona sabitlenmiş tutamaklara tırmanarak çıkılan oturma odası
  • Girişteki galerinin bir ucunda biçimsiz bir duvar oluşturmak için genişlemeden önce odalar ve merdivenler boyunca kıvrılarak inen, ayna parlaklığında, paslanmaz çelikten yapılmış kaydırak.

Kaydırak dairenin en tepesinden, camlarla çevrelenmiş tavan arası odasından başlıyor ve dairesel şekilde dönerek ilerleyen bir delik halini alıyor. Böylelikle evin sakinleri yukarı tırmanıp ve kendilerini güvenli bir biçimde kaydırağın içinden aşağıya bırakabiliyorlar. 

Mekandan kaynaklı dramatik yapı ile yan yana gelen Viñas’ın akkor renkleri, sarsıcı, aşırı ölçülü çiçek desenli modeller, hayvan türlerini barındıran tuhaf canlı hayvan koleksiyonu, alaycı aydınlatma aksesuvarları ve kurnazca yaptığı popüler kültür göndermeleri, baş döndürücü mimarinin şakacı ve eğlenceli bir örneğini oluşturuyor.

Tasarım, bölgenin dramatik yapısından faydalanıyor. Bölgede ona bu imkanı sağlayan unsurlar şunlar oluyor: ikonik yapıların çerçevelerden bakıldığında ortaya çıkan görüntüsü, çok çeşitli ölçeklerde şehir manzarasını çevreleyen köprüler, bitişiğinde yer alan Frank Gehry’nin dalgalı, yerleşime açık kulesini ve Chrysler Building manzarası…

Etiketler

Bir yanıt yazın