İmkansız Mimarlığın Oyunu: Monument Valley

Monument Valley, gizemli abidelerle, optik illüzyonlarla, gizli geçitlerle, zeka oyunlarıyla dolu olan, mobil cihazlar için yapılmış bir bulmaca oyunu. İmkansız geometrinin, renklerin, müziğin, sadeliğin oyunu.

İzometrik çizimlerle gördüğümüz geometrik yapıların içinde sessiz sakin yürüyen oyun kahramanı Ida’nın yolunu bulmasına, imkansız geometrilerle yaratılan illüzyonları, bulmacaları çözerek yardım ediyoruz. Arada bir yolumuzu karga-insanlar kesiyor; yolumuzu değiştiriyoruz. Bir sürü kapı…Birinden girip diğerinden çıkıyoruz. İç içe geçmiş labirentlerin arasında yürüyoruz. Bir mekanı çözüp, yolumuzu buldukça bir başka mekana geçiyoruz. 

Oyunun yaratıcıları çoğunlukla, 20. yüzyıl başlarında yaşamış Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı Maurits Cornelis Escher’in mimarlığın içindeki imkansızlığı ifade eden işlerinden ilham almışlar. Bu işlerden biri sürekli devinim halindeki bir sisteme (perpetual motion) sahip olan ve penrose üçgenleri denen paradoksal yanılsamalardan oluşan “Waterfall”. Oyundaki optik illüzyonların çoğunu da penrose üçgenleri oluşturuyor.


“Waterfall”, M. C. Escher, 1961

Penrose üçgeni


“Relativity”, M. C. Escher, 1953

Oyun ücretli. Ancak izometrik çizimleri, pastel renkleri, minimalist müzikleri, yalınlığı, keyifli bulmacaları için değer diye düşünüyoruz. 

Etiketler

1 Yorum

  • ahmet-turan-koksal says:

    Çıkar çıkmaz satın almıştım. Hemen de bitti. Vallahi hemen bitti.

    Hatta House of Cards isimli dizide ABD başkanı bile (senaryo icabı) bu oyundan feyz almıştır.
    Tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın