“İller Bankası İçin Kaygılıyız”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Mimarlar Deneği 1927 yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalan Cumhuriyet Dönemi kültür mirası olan İller Bankası’nın korunması için kamuoyunu ses çıkarmaya davet etti.

Mimarlık örgütleri “Kaygılıyız, bu yapıya kıyılması mimarlık tarihine, mimarlık ortamına ve değerlerimize vahim bir saldırı olacaktır. İller Bankası gelecek kuşaklara aktarılmalıdır” çağrısında bulundu.
Mimarlık örgütleri, tescili kaldırılmak istenerek yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalan Ulus’ta bulunan Cumhuriyet Dönemi kültür mirası olan İller Bankası Binası için kaygı duyduğunu belirterek, herkesi İller Bankası’na sahip çıkmaya çağırdı. Konuya ilişkin olarak yapılan basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Gökhan Yıldırım ve Mimarlar Derneği 1927 Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Selda Bancı katıldı.

“Gelecek Kuşaklara Aktarılmalıdır”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İller Bankası’nın hem mimari, hem tarihsel olarak korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu yapıya kıyılması mimarlık tarihine, mimarlık ortamına ve değerlerimize vahim bir saldırı olacaktır. İller Bankası gelecek kuşaklara aktarılmalıdır” dedi.

İller Bankası’nın hepimizin hayatına dokunan ve yaşadığımız kentlerin şekillenmesinde finans ve teknik desteği sağlayan bir banka olduğunu belirten Candan, kültürel mirasın yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalma sürecini şöyle anlattı:

“İller Bankası geçen hafta itibariyle boşatıldı. Şimdi koridorlarında ona ses verecek insanlar yok. 1935 1937 yıllarında Mimar Seyfi Arkan’ın tarafından yapılmış ve Cumhuriyet’in aslında kalkınma sürecinin bir kurumu olarak kurulmuştur. Belediyeler Bankası’nın binası olan yapı, hem mimarlık tarihi açısından önemli modern mimarlık izleri taşır. İller Bankası tescilli bir kültür varlığı olarak hayatımıza katılmıştı. Son iki yıldır yıkımına ilişkin tartışmalar yoğunlaştı. Bu süreç içerisinde yanında çok büyük bir cami yapıldı. O caminin genel olarak görüntüsünü bozduğu yaklaşımı ile birlikte tescilinin kaldırılarak yıkılması gündeme getirildi. Biz şu anda kaygılıyız çünkü binanın tamamı boşaltılmış durumda ve yanındaki caminin ise açılış için Kurban Bayramı’na hazırlık yaptığını duyumunu alıyoruz. Bugün İller Bankası’nın boşaltılarak sessizliğe gömülmesine karşı ses çıkartıyoruz.”

“Süreçler açık ve şeffaf biçimde tartışılmalı”

Mimarlar Derneği 1927 Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Selda Bancı ise, bir ay önce Ankara’da yıkımlara dur demek için akademisyenlerle ortak yapılan basın toplantısını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Her şeyden önce, yetkililerden kentliler olarak bu süreçlerde rol almayı talep ediyoruz. Binaların tarihi ve kültürel değerlerini neden yıkıldığı hakkında bilgi sahibi olmak ve binaların yıkıldıktan sonraki süreçlerinde hep birlikte karar verebilmek istiyoruz. Bu süreçlerin açık ve şeffaf yöntemlerle tartışılarak ortaya konmasını talip ediyoruz. Daha önceki basın toplantısında vurgulamak istediğimiz şey tam olarak ta İller Bankası için yaşadığımız belirsizlik, endişe ve kaygıydı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın