İki Yarışma, İki Uzun Süreç

Uzun yıllar beklemede kalan iki yarışma projesi; Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Hizmet Binası ve Antalya Kent Merkezi Doğu Garajı ve Halk Pazarı Alanı Düzenlenmesi Mimari Proje Yarışması süreçleri nasıl sonuçlandı ve nasıl devam ediyor?

İki yarışmanın sonuçlanmasının üzerinden on bir yıl geçti. Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Hizmet Binası 2016 yılında hizmete açılırken ortaya çıkan nekropol sebebiyle ara verilen Doğu Garajı inşaatı yine bu sene içinde yeniden başladı.


Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Hizmet Binası, 2016

Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Hizmet Binası proje müellifi Semra Uygur süreci şu şekilde anlattı:

BİR YARIŞMA ÖYKÜSÜ

Diyarbakır Yenişehir Belediyesi Hizmet Binası Yarışması 2005 yılında açıldı. Yarışma aynı zamanda Diyarbakır’da ilk açılan yarışma özelliğini de taşıyor. Yarışmanın Haziran 2005 tarihinde ilanından sonra durum şöyle gelişti: O dönem belediye başkanı olan Sayın Fırat Anlı projenin uygulanması için uğraştı. Yarışma alanı olarak verilen arsa Zirai Donatım’ın arsasıydı, Büyükşehir Belediyesi arsayı satın alıp Yenişehir Belediyesi’ne verecekti. Bu işlemlerin tamamlanmasını beklerken konuyla ilgili olarak ve ne zaman başlayabileceğimize ilişkin, Fırat Bey ile bir kaç defa görüştük.

2012 yılında İmar Müdürlüğünden aradılar ve projeyi yapmak istediklerini ifade ettiler. Bu süreç içinde başkan değişmişti, yeni Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu belediye yetkilileri ve İmar Müdürü Yasemin Noyan ile toplantı yaptık. (Bu süreç içinde arsayı Büyükşehir Belediyesi almış ama yarışma arsasının büyük kısmına kendisi kültür merkezi yapmak için.) Arkada kalan kısmına da Yenişehir Belediyesi’ne hizmet binası yapılması için tahsis edileceği sözü verilmiş. Bir anlamda arsanın yeri değişmekle birlikte aradan geçen süreç içinde ihtiyaçlar da kuşkusuz değişmişti. Bu sebeplerle yarışmanın gerçekte bir hükmü kalmamıştı. Ancak belediye yetkilileri bu işi bizimle yapmak istediklerini bildirdiler. Bu da yarışmanın diğer ilkleri arasında yer alıyor.

Koordinatları dahi belli olmayan, kroki şeklinde belirlenen alan içinde yeniden projeyi çalıştık, bu süreçte Büyükşehir Belediyesi de kültür merkezi projesini hazırlatıyordu. Bu projeye yan yana gelişimizi düzenleyebilmek için erişebilmemiz mümkün olmadı. Her iki belediye de İller Bankasına kredi başvurusunda bulununca projelerin üst üste geldiğini fark ettiler. Bu tespitten sonra Yenişehir Belediyesi arsayı terk etmek zorunda kaldı. Şehir merkezinde olan yerden daha uzakta bir arsa için projeyi yeniden düzenledik.

Projenin İller Bankası tarafından da onaylanmasından sonra ihale yapıldı inşaat sürecinde de ilişkilerimiz sürekli devam etti. İşin iyi yapılabilmesi için belediye, müşavirlik hizmeti aldı. Kısa süreli de olsa mesleki kontrollük hizmeti sunduk. Yüklenici olanca çabasıyla işi projesine uygun olarak yapmaya gayret etti ve yaptı.

Yeni arsa bir anlamda da şans oldu, çünkü çevresinde park da düzenlendi. 8 Haziran’da yapılan açılış töreninde hem yarışmayı başlatan Fırat Anlı’nın, işin yapılmasını sağlayan Başkan Selim Kurbanoğlu’nun, işin asıl mimarı her an desteğini ve güvenini esirgemeyen Yasemin Noyan’ın mutluluğu gözlerinden okunuyor, sözcüklere dökülüyordu.


Antalya Kent Merkezi Doğu Garajı ve Halk Pazarı Alanı İnşaatı, Temmuz 2016


Antalya Kent Merkezi Doğu Garajı ve Halk Pazarı Alanı İnşaatı, Temmuz 2016

Emre Erkal tarafından aktarılan Doğu Garajı ve Halk Pazarı Alanı proje sürecinde güncel durum ise şu şekilde:

Antalya kent merkezinde Doğu Garajı Alanı olarak bilinen bölge için 2005 yılında mimari ve kentsel tasarım yarışması açıldı ve hemen ardından projeler tamamlanarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi. İnşaat için kazıların başlaması ile proje alanının kabaca yarısına denk gelen güney kısmında antik Roma dönemi Nekropolü’ne ait yüzlerce mezarın bulunduğu anlaşıldı. Yıllar süren ve Antalya Müzesi’nin denetiminde yapılan arkeolojik kazıları takip eden yıllarda, Nekropol ve Doğu Garajı alanları için ayrı ayrı öneriler, birçok kurumun bir araya gelmesi ile tartışılmaya başlandı. Projeler birbirini izleyerek tamamlandı.

2015 yılında arsanın güneyindeki Nekropol alanında bir modern sanatlar müzesine, 2016 yılında ise kuzeydeki Doğu Garajı alanında, yarışmadaki programa denk gelen karma fonksiyonlara sahip bir kentsel komplekse ait inşaatlara başlandı.

Son durum: Proje ikiye bölünmüştü.

Güney kısım (arkeopark-müze olan kısım) inşaatı belirli bir seviyede ama Antalya Müzesi ve Koruma Kurulu denetiminde olduğu için yavaşça ilerliyor.

Kuzey kısımda (kentsel kompleks) inşaat başladı, kazısı devam ediyor. Oldukça derin bir temeli var. Daha yüzeye çıkması oldukça zaman alır. Bu tarafta program çok yüklü.


Antalya Kent Merkezi Doğu Garajı ve Halk Pazarı Alanı İnşaatı, Temmuz 2016


Antalya Kent Merkezi Doğu Garajı ve Halk Pazarı Alanı İnşaatı, Temmuz 2016

Etiketler

Bir yanıt yazın